Brgujski zvončari krenuli u pohod uz pjesmu i glasnu zvonjavu

20.02.2022.

22:53

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Brgujski zvončari

Brgujski zvončari

Foto: Dnevnik / HRT

Tradiciju i običaje stare nekoliko stoljaća čuvaju i Brgujski zvončari i mačkare. I ove su godine krenuli u pohod po mjestima zapadno od Rijeke, a u Permanima ih je publika dočekala s velikim nestrpljenjem.


Nakon višesatnog hoda, iz Velog Brguda - Brgujski zvončari i mačkare u Permane su došli uz pjesmu i glasnu zvonjavu. U trenu se među mnoštvom stvorio prostor za njihovo tradicionalno kolo.

- Ovo vrijeme danas, ovo smo mi napravili. Jučer je bila kiša, ružno vrijeme, ali Brgujski zvončari su zaslužni za lijepo vrijeme. Ljudi i zvončari, maškare i glazba, nitko nam to neće ukrasti, kaže Edvard Radan, predsjednik udruge Brgujski zvončari i mačkare.

Višestoljetna je to tradicija koju mnogi zvončari poštuju i prenose mlađim naraštajima.

- To je jedan veliki događaj za naš kraj, mi stvarno svi čekamo jedva taj dan kad će zvončari poći zvoniti i kako bismo mogli poć' s njima i maškarama, kaže Maja Saković Paldoš, predstavnica mačkara.

Posebna su atrakcija za publiku.

- Mi dolazimo blizu granice Pasjak i jako volimo zvončare i maškare.

- Zabavimo se malo, podružimo i zaplešemo.

- Prava fešta i domaći običaji.

Dok je narodnih običaja i tradicionalnih pohoda zvončara i mačkara, neće nestati ni sela ni običaja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!