Britanski kralj Charles slavi 74. rođendan

14.11.2022.

13:28

Autor: Hina/HRT/R.S.

Charles III. pored starog hrasta u parku

Charles III. pored starog hrasta u parku

Foto: Chris Jackson / Reuters

Britanski kralj Charles III. proslavio je u ponedjeljak 74. rođendan, a tim je povodom zamijenio svoga pokojnog oca u ulozi čuvara Great Windsor Parka, što je pozicija koja datira duže od četiri stoljeća.


Charles, koji je postao najstariji novoustoličeni monarh u britanskoj povijesti kad je od svoje majke naslijedio prijestolje u rujnu, uživat će u svome rođendanu privatno, bez planiranih javnih obveza.


Buckinghamska palača objavila je da je službeno preuzeo svoju novu ulogu čuvara parka, što je posao koji datira iz 1559. godine, kad je kraljica Elizabeta I. imenovala na tu poziciju Henryja Nevillea.


Tim povodom palača je objavila novu fotografiju Charlesa pored starog hrasta u parku.


Njegov otac Philip držao je naslov od 1952. godine kad je njegova supruga postala kraljica Elizabeta II., naslijedivši na prijestolju svoga oca Đuru VI.


Kraljica Viktorija također je bila nositeljica te uloge koja uključuje nadgledanje i upute zamjenskom čuvaru i njegovom timu u tekućim obvezama glede jednog od najstarijih imanja u zemlji, rekla je palača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!