Brodomaketari žele pomladiti svoj klub "Leut"

09.01.2022.

17:55

Autor: Regina Zubanović i Damir Ravlić/ More/HRT/I.B.

Maketari

Maketari

Foto: More / HRT

Njihovo je kormilo pilica, a brod radni stol. Plove svijetom brodomaketarsta. Sidro su bacili u klubu "Leut" iz Makarske.

- Nastariji član ima 80 godina, a najmlađi član je 12 godina - curica iz Igrana. Htjeli bismo pomladiti klub, u skvakom slučaju jer želimo da netko nastavi raditi ovo kad nas više ne bude, kaže predsjednik Brodomaketarskog kluba "Leut" Makarska Mirko Markač.

U 15 ak godina, klub Leut prikupio je niz medalja. Primjerice prošle godine 5 srebrnih državnih i 1 brončanu, te 2 svjetske brončane medalje. No najveći bi im trofeji bili novi članovi.

- Imamo povremene radionice za djecu da ih uključimo, da razviju vještinu i motoriku i tehnička znanja, dodaje.

Mladima žele približiti tradicionalnu hrvatsku brodogradnju.

- Evo sad se zabavljam oko jedne pasare, inače cijeli klub ima opredjeljenje za rad tradicijskih brodova koji su se koristili za rad na ovim prostorima, kaže član kluba Vito Miloš.

Jedana od replika kojima se klub ponosi je salbunjera - brod za vađenje i prijevoz morskog pijeska.

Kopaju knjige, tragaju za nacrtima, starim odbačenim brodovima kako bi napravili što vjernije replike.

Njihovi brodovi jesu mali, ali trud svakako nije. Pa ni ponos, osobito kad dobiju pohvalu za autentičnost replike i to od mornara s tog broda.

Zvuk pilice ih smiruje poput morskih valova. I nema ništa na brzinu. Od nacrta do broda.

U svaku maketu utkano je puno ljubavi, volje, mirnih ruku i živaca.

Makete izrađuju od otpadnog materijala stonske stolarije i drvenih transportnih kutija.

- Najvažnije je da su ovi brodovi nastali iz običnih letvica, iz gajbi za voće i povrće iz trgovačkih centara. Ništa nije kupljeno i gotovo sve je ručno obrađeno, ističe član kluba Ante Mendeš.

Izrađuju čak i alat.

Nadamo se da će makarski Leut ploviti dalje uz pomlađenu posadu i nastaviti od zaborava štititi bogatu hratsku pomorsku baštinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!