Buzz Aldrin, drugi čovjek koji je kročio na Mjesec, oženio se na 93. rođendan

22.01.2023.

07:23

Autor: Hina/HRT

Buzz Aldrin

Buzz Aldrin

Foto: Brendan McDermid / REUTERS

Legendarni američki astronaut Buzz Aldrin, član misije Apollo 11 i drugi čovjek koji je kročio na Mjesec, vjenčao se sa svojom dugogodišnjom partnericom na svoj 93. rođendan.

Aldrin i Anca Faur, izvršna potpredsjednica tvrtke Buzz Aldrin Ventures vjenčali su se na privatnom obredu.

"Za 93. rođendan (...) sretan sam što mogu objaviti da smo se vjenčali, dr. Anca Faur, moja dugogodišnja ljubav i ja", napisao je na Twitteru i pridružio fotografiju s vjenčanja.

"Svetu bračnu vezu sklopili smo na malom privatnom obredu u Los Angelesu i uzbuđeni smo kao tinejdžeri koji su pobjegli od kuće", napisao je.

Anca Faur stekla je doktorat iz kemije 1996. na sveučilištu u Pittsburghu, a prije nego što je počela raditi za Buzz Aldrin Ventures, radila je za kemijske tvrtke Union Carbide i Johnson Matthey.

Tri prethodna braka Buzza Aldrina završila su razvodom.

Američki astronaut posljednji je od preživjelih članova posade misije Apollo 11 kojom su on i Neil Armstrong postali prvi ljudi koji su kročili na tlo Mjeseca, 20. srpnja 1969.

Michael Collins, treći član posade, upravljao je modulom i bio za komandnom pločom u orbiti Mjeseca i nije izašao u šetnju, a umro je u travnju 2021. Neil Armstrong je umro 2012.

Pošto je 1971. napustio NASA-u, Buzz Aldrin ostao je gorljiv pristaša svemirskih putovanja.

Jedan krater na Mjesecu, smješten blizu mjesta na koje se spustio Apollo 11, nosi njegovo ime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!