21:52 / 25.05.2019.

Autor: HRT

Cannes: Zlatna palma filmu južnokorejskog redatelja "Parasite"

Bong Joon-ho (Foto: Reuters)

Bong Joon-ho (Foto: Reuters)

Foto: - / REUTERS

Zlatnu palmu za najbolji film na 72. filmskom festivalu u Cannesu dobio je u subotu film južnokorejskog redatelja Bong Joon Hoa, crna komedija "Parasite.
Zlatnu palmu za najbolji film na 72. filmskom festivalu u Cannesu dobio je u subotu film južnokorejskog redatelja Bong Joon Hoa, crna komedija "Parasite.

Deveteročlani žiri pod predsjedanjem meksičkog redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua proglasio je pobjednike nakon 11 dana festivala. Bong Joon Ho je postao prvi južnokorejski redatelj ovjenčan Zlatnom palmom u Cannesu. "Parasite", koji se bavi klasnim pitanjima u modernoj Koreji, bio je jedan od 21 filma koji se natjecao za Zlatnu palmu.

- Hvala vam, velika mi je čast, uvijek sam bio inspiriran francuskom kinematografijom, zahvaljujem Henri-Georgesu Clouzotu i Claudeu Chabrolu -  rekao je Bong Joon-Ho.

Drugu najvažniju nagradu, Grand Prix, dobio je film "Atlantique" koji potpisuje 37-godišnja francuska redateljica senegalskog podrijetla Mati Diop.

Belgijski filmaši, braća Jean-Pierre i Luc Dardenne osvojili su nagradu za režiju za film "Mladi Ahmed", priči o radikaliziranom adolescentu.

- Hvala žiriju za nagradu za ovaj film, koji smo željeli da bude oda životu - rekao je Luc Dardenne primajući nagradu, zajedno s bratom, te govoreći o "mračnom teškom vremenu u kojem raste populizam".

- Željeli smo snimiti poziv na život, na različitost, što je također misija i vokacija kinematografije - dodao je.

Nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu osvojili su Antonio Banderas i Emily Beecham.

Španjolac Banderas dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u poluautobiografskom filmu Pedra Almodovara "Dolor y gloria" (Bol i slava), o redatelju koji upada u depresiju.

"Večeras je moja večer slave", rekao je glumac koji je odao počast Almodovaru. "Ja ga poštujem, divim mu se, volim ga, on je moj mentor, toliko mi je dao da bi ova nagrada trebala biti za njega", rekao je Banderas.

Emily Beecham dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu za film redateljice Jessice Hausner "Little Joe" o ženi obuzetoj znanstvenim radom.

Film se bavi genetičarkom, radoholičarkom Alice koja razvija posebnu sortu cvijeća koje će imati intenzivan miris. Miris tog cvijeta stimulirao bi hormon sreće.

Nagradu žirija dobili su "Jadnici" Francuza Ladj Lyja i "Bacurau" koji potpisuju Brazilci Kleber Mendonca Filho i Julian Dornelles.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!