Čarolija plesa na šibenskim ulicama

01.08.2022.

15:34

Autor: Ana Štrelov/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Festival plesa u Šibeniku

Festival plesa u Šibeniku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

11. Šibenik Dance Festival u srce Dalmacije doveo je vrhunske plesne umjetnike iz zemlje i svijeta - od Izraela preko Mađarske do Sjedinjenih Američkih Država i to na: Tvrđavu sv. Mihovila i Tvrđavu Barone te na šibenske trgove.

Na plesnim radionicama okupili su se plesači iz cijele zemlje. Nove tehnike lakše se uče uz vrhunske stručnjake suvremenog plesa. Među njima je i Olivia Court Mesa. Vodi radionicu kojoj je u fokusu parterstvo - kako plesati s nekim i postići fizičku, mentalnu i emocionalnu povezanost.

Na tvrđavi svetog Mihovila prikazana je sva raskoš i moć plesne umjetnosti. Skupona Beyond Words Dance Company izvode 'Zemlju snova' a na koreografiji su radili dvije godine. Skladnim pokretima umjetnost plesa dovele su do savršenstva.

Inspirativne izvedbe sa snažnim emocijama

Suvremeni ples spojili su s cirkusom i priredili plesni karneval. Cilj je, kaže koreografkinja koreografkinja i osnivačica Dance Company Eve Dude - širiti pozitivnu energiju nakon pandemije. Riječ je o komičnoj izvedbi s glazbom uživo u kojoj se miješaju elementi suvremenog plesa, akrobacije i cirkuske dramaturgije. Ovacije za dosad neviđeno nisu izostale.

Inspirativne izvedbe donijele su snažne emocije i otkrile moć plesa. Transformirao se Šibenik u plesnu pozornicu, za različite stilove.

- Težnja festivala je svakako da proširimo publiku da dovedemo i one koji su pravi znalci za plesnu umjetnost, ali i one koji će to tek postati. Naš koncept festivala je u tome da se proširimo po gradu, po trgovima. Da nas prate svi - mladi, stari. Zapravo svatko, kaže umjetnička direktorica Šibenik Dance Festivala Zorana Mihelčić

I u tome itekako uspijevaju. Svoje koreografije izveli su plesači iz cijeloga svijeta. A festival su zatvorili mladi plesači - budućnost umjetnosti.

Donosimo djelić atmosfere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!