Čelnici G20 bacili novčić u Fontanu di Trevi

31.10.2021.

13:25

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Fontana Di Trevi

Fontana Di Trevi

Foto: beboy / Shutterstock

Predvođeni talijanskim premijerom Marijom Draghijem, čelnici zemalja članica G20 bacili su novčić u Fontanu di Trevi u Rimu prije povratka teškim pregovorima o klimi nastojeći postići završnu deklaraciju, prenose mediji.

Područje oko golemog baroknog spomenika, jednog od najpoznatijih u Rimu, bilo je potpuno zatvoreno kako bi se skupina u kojoj su bili i indijski premijer Narendra Modi, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Johnson, španjolski Pedro Sanchez i drugi, posvetili tradiciji.

Legenda kaže da posjetitelj treba baciti novčić u fontanu kako bi se vratio u Rim, vječni grad.

U šetnji Rimom nije sudjelovao američki predsjednik Joe Biden koji je fizički prisutan na samitu G20 u Rimu, za razliku od predsjednika Rusije Vladimira Putina i kineskog Xija Jinpinga, koji skup prate virtualno.

Lideri G20 nisu bacili bilo kakav novčić u fontanu, već novčić od jednog eura iskovanog posebno za ovaj samit, s otisnutim crtežom Vitruvijevog čovjeka Leonarda da Vincija.

Atmosfera je bila opuštena, piše talijanski list Il Messaggero. Pošto je bacila novčić, njemačka kancelarka Angela Merkel oprala je ruke u Fontani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!