Cerovljanske bare raj za ribiče

22.08.2020.

16:23

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Od 1972. barama gospodari i o njima skrbi ribolovno društvo Pazinčica. Poribljavaju ih šaranima i amurima, a još u iznimno čistoj vodi ima i štuke, linjaka američkog soma, sunčanice i babuške.
Cerovljanske bare jedino su mjesto gdje ribiči u Istri mogu uživati u onome što najviše vole. Nastale su 70-ih godina prošloga stoljeća i još uvijek su omiljeno mjesto za ribolov.

Predivno zelenilo prati sve koji put putuju istarskim ipsilonom od Pazina prema tunelu Učki. I ne nije riječ samo o vrbama čiji je drvored gotovo bez kraja, već o zrcalnoj površini podno njih, cerovljanskim barama. Pred više od dva stoljeća počele su nastajati zahvaljujući tada ručnim iskopima i proizvodnji cigle na području općine Cerovlje.

- Ali, pravi razvoj uz željeznicu, pred 150 godina, bila je industrijska proizvodnja, pred nekih stotinjak godina, 1904. ovdje u Cerovlju, 1911. kad tadašnji industrijalci počinju s pravom industrijskom proizvodnjom cigle i kopanjem strojevima ovog područja koje je jako bogato glinom, objasnio je načelnik općine Cerovlje Emil Daus.

Završetkom iskopa i gašenjem industrije proizvodnje cigle, goleme rupe počele su se puniti vodom i potom prerasle u ono što su ostale do danas - mjesto za ribolov i natjecanja, jedino takve vrste u Istri. 

Od 1972. godine barama gospodari i o njima skrbi ribolovno društvo "Pazinčica" iz Pazina. Poribljavaju ih šaranima i amurima. A osim tih riba može se u iznimno čistoj vodi naći i štuka, linjak, američki som, sunčanica, babuška.

- Tu smo sad na središnjoj bari, ona je dimenzija 600 x 130 metara, to je najveća, imamo još 3,4 manje bare, koje su ispred i iza. Imamo dubinu vode od 2 do 4 metra, optimalne uvjete za ribu koja tu obitava, rekao je Massimo Russi, dopredsjednik Ribolovnog društva "Pazinčica" iz Pazin.

Šezdesetak članova brine se o barama, svojemu mjestu odmora i zabave. Uz bare su podignuli i svoj dom.

Ovu zasad netaknutu zelenu oazu želi se u budućnosti pretvoriti u zonu sporta i rekreacije. U idućih desetak godina planira se cijelo područje od Pazinske jame do cerovljanskih bara proglasiti pazinskom rivijerom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!