Cipela Marije Antoanete prodana na dražbi za 40.000 eura

16.11.2020.

07:28

Autor: Hina

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Foto: - / REUTERS

"Prednji dio cipele je od svile, stražnji od janjeće kože, a na ristu ima četiri reda nabranih vrpca", kožni potplat i "petu prekrivenu sivom lakiranom kožom" visoku 4,7 cm.
Bijela svilena cipela kraljice Marije Antoanete prodana je u nedjelju na dražbi za 43.750 eura, priopćila je aukcijska kuća Osenat.

"Prednji dio cipele je od svile, stražnji od janjeće kože, a na ristu ima četiri reda nabranih vrpca", kožni potplat i "petu prekrivenu sivom lakiranom kožom" visoku 4,7 cm, navodi Osenat u opisu.

Cipela je duga 22,5 cm, što odgovara današnjem broju 36.

Cipelu, koja je bila predana prijateljici kraljičine glavne sobarice, čuvali su od kraja 18. stoljeća potomci te žene koja je umrla 1816.

Kraljica Marija Antoaneta, austrijskog podrijetla, kojoj je u vrijeme Francuske revolucije 1793. odrubljena glava, kao i njezinu suprugu Luju XVI. i dalje očarava svijet, navodi aukcijska kuća koja je bila procijenila da će se cipela prodati za 8000 do 10.000 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!