Čitajmo da ne bismo ostali bez riječi

17.08.2021.

12:57

Autor: Iva Črnjar Ivančan/Podnevni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Michal Jarmoluk / PIXABAY

Na plaži u hladu mnogima najdraža zanimacija je knjiga. U ljetnim mjesecima obično se više čita, a tako je i ove godine u Riječkoj gradskoj knjižnici.

- Čita se uglavnom beletristika - ljubavni romani, kriminalistički, psihološki trileri, putopisi...to su knjige koje se najviše posuđuju ovoga ljeta u riječkoj knjižnici - javila je iz Rijeke za podnevni dnevnik HTV-a novinarka Iva Črnjar Ivančan.

A da se više čita ljeti, pokazuju i brojke, naime u srpnju ove godine posuđeno je više od 9 i pol tisuće knjiga.

Inače, rekordna godina, što se tiče članova za Riječku gradsku knjižnicu, isto kao i za turističku sezonu u Hrvatskoj je 2019. Tada ih je bilo 26 tisuća, prošle je godine broj opao zbog zatvaranja, ali sada brojke ponovno rastu pa se u knjižnici nadaju da će oboriti rekord iz 2019. godine.

Kristina Đoja otkriva kakve knjige posuđuju iz Riječke knjižnice mladi i djeca:

- Mladi koji su malo manje zastupljeni u našim prostorima više ciljano čitaju, vole preporuke - od vršnjaka, romane koje su ekranizirane, a djeca najviše čitaju "Gregov dnevnik", Tom Gatesa, stripove tipa Hilda...Odjeli i ogranci Gradske knjižnice Rijeka otvoreni su i s veseljem očekuju svoje sadašnje i buduće članove, a ova je godina proglašena godinom čitanja i to pod sloganom "Čitajmo da ne bismo ostali bez riječi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!