Clapton se smilovao, Njemica prošla bez velike kazne

24.12.2021.

09:30

Autor: M.Š./Hina/HRT

Eric Clapton

Eric Clapton

Foto: A.PAES / Shutterstock

Eric Clapton oslobodio je Njemicu optužbi nakon što je dobio proces protiv nje zbog prodavanja snimaka njegovih koncerata, priopćio je britanski glazbenik na svojoj službenoj stranici.

Sudac u Dusseldorfu presudio je da Njemica iz obližnjeg Ratingena ne smije na eBayu prodavati snimku Claptonovog koncerta iz 1987. godine.

Da slavni glazbenik i jedan od najboljih blues gitarista u povijesti nije odustao od progona, okrivljena bi trebala platiti kaznu do 250 tisuća eura.

Njemica je pronašla dva CD-a tijekom pospremanja doma, nakon smrti bivšeg supruga. Stavila ih je na prodaju na eBay za 9,95 eura.

Claptonovi odvjetnici zaustavili su tu aukciju jer je koncert snimljen ilegalno. Oni su u proteklom desetljeću vodili tisuće takvih slučajeva u rutinskim provjerama autorskog prava, priopćivši kako je prodaja neautoriziranih i u pravilu snimaka koncerata loše kvalitete česta u Njemačkoj i nekoliko drugih država.

To šteti i glazbenoj industriji i kupcima koji dobivaju inferioran proizvod, priopćili su. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!