16:20 / 08.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Crni Petar, zabavan lik ili rasistička karikatura?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Lica premazana crnom bojom, punih crvenih usana i s afro frizurom, lik Crnog Petra među mnogima izaziva zgražanje, ali je i dalje je popularan u Belgiji i Nizozemskoj.
Lica premazana crnom bojom, punih crvenih usana i s afro frizurom, lik Crnog Petra među mnogima izaziva zgražanje, ali je i dalje je vrlo popularan u Nizozemskoj i dijelovima Belgije.

Zwarte Piet (na nizozemskom jeziku) lakrdijaš je koji pomaže svetom Nikoli, odnosno Sinterklaasu, koji djeci daruje poklone i slatkiše. Po legendi, sveti Nikola na konju i Crni Petar predaju darove djeci spuštajući se niz dimnjake u domove ljudi. Nešto poput Djeda Božićnjaka s kojim dijeli neka obilježja. Njegovi ga pobornici nazivaju tradicionalnim festivalskim likom, a protivnici otvoreno rasističkim.

Tko je Crni Petar?

Po nizozemskoj tradiciji, sveti Nikola, starac s bijelom bradom u crveno-bijelom kostimu s crvenom biskupskom mitrom na glavi, stiže brodom iz Španjolske u drugom dijelu studenoga. S njime stižei i nekoliko pomoćnika, Crnih Petrova. Oni su sveprisutni na uličnim paradama u Nizozemskoj sve do 5. prosinca, večeri uoči blagdana svetoga Nikole kad mali Nizozemci i njihove obitelji otvaraju darove i pjevaju pjesme.

Odakle dolazi Crni Petar?

Crni Petar se u pričama o svetom Nikoli pojavljuje tek sredinom 19. stoljeća u ilustriranoj knjizi "Sveti Nikola i njegov sluga" nizozemskog pisca Jana Schenkmana. U knjizi je prikazan u odjeći sličnoj onoj kakvu su nosili sluga Maura u sjevernoj Africi. Crni Petar veselija je verzija zlobnih pomagača svetom Nikoli kakvi se nalaze drugdje u europskom folkloru i kažnjavaju zločestu djecu. Među njima je i Krampus, dobro poznat u Austriji, Hrvatskoj i drugim dijelovima srednje Europe.

Zašto izaziva podjele?

Kritičari kažu da su Petrovo crno lice, crvene pune usne, zlatne naušnice, crna kovrčava kosa i drečava srednjovjekovna odjeća nedvojbeno rasistički. Tvrde da njegov izgled evocira kolonijalna vremena kad je Nizozemska sudjelovala u trgovini robljem, posebno iz Surinama. UN-ov odbor za rasnu jednakost ocijenio je 2015. da lik prikazuje "negativne stereotipove" i da ga mnogi ga vide "odrazom ropstva". Mnogi Nizozemci, međutim, odrasli su s tom tradicijom i svoju djecu često odijevaju kao Crne Petre.

Tko je za, a tko protiv?

Kampanju protiv Crnog Petra vodi aktivistička organizacija "Kick Out Zwarte Piet" (KOZP) koja zadnjih deseta godina redovito organizira prosvjede na paradama Sinterklaasa. Nizozemski umjetnici afričkih i surinamskog porijekla redovito govore protiv te tradicije. Kampanja sve više ima i međunarodni odjek pa se tako televizijska zvijezda Kim Kardashian lani pridružila taboru protivnika Crnog Petra. Pristaše, pak, organiziraju brojne protuprosvjede KOZP-u, a znalo je biti i fizičkih sukoba dviju strana.

Hoće li ga iskorijeniti?

Nizozemska je počela s promjenama 2014. otkad su mnoge televizijske postaje, gradska i lokalna vijeća i škole prešle na Čađavog Petra čiji su obrazi sivi, što i trebalo predstavljati njegovo spuštanje niz dimnjak. Zbog pandemije koronavirusa u međuvremenu je otkazana većina uobičajenih parada što znači da je Petar ove blagdanske sezone jedva promolio lice bez obzira na boju. U međuvremenu, nizozemski premijer Mark Rutte izjavio da se nada da u godinama koje dolaze "više neće biti Crnih Petrova".
   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!