12:05 / 18.11.2020.

Autor: HRT/Hina

"Damin gambit", velemajstorski potez Netflixa

Lolame/Pixabay

Lolame/Pixabay

Foto: - / -

Stranica "Learn chess in 24 hours" ima deset puta više posjetitelja otkako je serija objavljena na Netfixu.
Nova Netflixova mini-serija "Damin gambit", koju francuska agencija AFP naziva 'potezom velemajstora', briljantno opisuje životno putovanje šahovskog čuda od djeteta i svojim realističnim prikazima igre jednako zavodi početnike i iskusne šahiste.

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Waltera Tevisa, smještena je u 50-te i 60-te godine prošlog stoljeća i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistice Beth Harmon, djevojčice usvojene iz sirotišta u Kentuckyju, u svijetu šaha rezerviranom za muškarce.

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anye Taylor-Joy i dvoboji na šahovskoj ploči napetiji od boksačkih mečeva opčinili su gledatelje pa je serija, objavljena krajem listopada, zahvaljujući usmenoj predaji postala najgledanija na toj platformi.

Impresionirani su i ljubitelji šaha što je očito po objavi brojnih članaka u specijaliziranim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.

- To je najbolje što sam vidio o šahu - kazao je francuski velemajstor Anthony Wirig.

Isto misli i predsjednik francuskog šahovskog saveza Bachar Kouatly koji hvali njezinu realnost i stvarne šahovske partije.

A to i nije čudno ako se zna da su stručni savjetnici scenaristima bili bivši svjetski prvak i jedan od najboljih šahista u povijesti Gari Kasparov i Bruce Pandolfini, koji se općenito smatra najboljim američkim učiteljem šaha.

Lik Beth Harmon djelomično je nadahnut Bobbyjem Fischerom, američkim čudom od djeteta koji je postao svjetski prvak 1972. u "meču stoljeća" sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim ured hladnog rata.

- Mnogi će zahvaljujući ovoj seriji početi igrati šah - predviđa Kouatly.

Možda se to već i zbiva. Stranica "Learn chess in 24 hours" ima deset puta više posjetitelja otkako je serija objavljena na Netfixu. Po britanskom listu Independentu, prodaja šahovskih ploča na Ebayu porasla je za 273 posto u prvih deset dana prizkazivanja.

Iako se mnogu natjecati zajedno, šah je disciplina kojom tradicionalno dominiraju muškarci i često se kritizira zbog seksizma. Na aktualnoj listi 100 najboljih šahista Svjetske šahovske federacije (FIDE), samo je jedna šahistica.

Taj aspekt je u seriji znatno ublažen. Najbolja svjetska šahistica u povijesti Judith Polgar, jedina žena koja je pobijedila svjetskog prvaka, ali se iz igre povukla 2014., kaže da su protivnici prema Beth Harmon bili "preljubazni" imajući u vidu kakvih se sve derogativnih komentara u karijeri ona naslušala. Neki muškarci koje je porazila čak joj nisu htjeli pružiti ruku.

- Situacija se ipak otada malo promijenila - rekla je Jocelyne Wolfangel, šefica 'ženske sekcije' u francuskom savezu, koji pored mješovitih organizira i turnire za žene kako bi se popularizirao sport, a one stekle potrebno iskustvo. Ali sam mnogo puta čula da se dječacima govori kako ih može biti sram što su izgubili od djevojčica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!