Damjana Ellis - stand-up komičarka i "ambasadorica bureka"

31.05.2023.

15:04

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Damjana Ellis

Damjana Ellis

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Damjana Ellis Hrvatica je koja je velik dio svog života provela je živeći u Kanadi i putujući svijetom. U Kanadi je pokrenula vlastitu stand up komediju baziranu na kulturološkim razlikama Kanađana i Hrvata.

Otkako se prije koji mjesec vratila u Lijepu našu, ovdje održava nastupe za strance u Hrvatskoj. Damjana sebe voli nazivati "ambasadoricom bureka", a ugostili smo je u rubrici Stranci u Hrvatskoj emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Damjana je rođena u Imotskom, a do 11. godine odrastala je u Hercegovini. Potom se preselila u Zagreb, u Sesvete, i otada samu sebe zove "curom iz Sesveta". U Kanadu je otišla 2013. godine.

- Nudili su radno-turističke vize za Hrvate i moja tetka, odnosno tatina tetka, je oduvijek htjela nekoga povući sa sobom u Kanadu, ona je otišla tamo 1960-ih godina, i udala se za Boba koji je "najkanadskiji" Kanađanin. Imaju četvero djece i nitko od njih ne priča hrvatski. Prvo sam otišla na tri mjeseca iz zabave, da vidim malo. I jako mi se svidjelo, bilo je kao na filmu, svi pričaju engleski, razne su kulture... Toronto je jedan od najkozmopolitskih gradova na svijetu, i onda sam dobila vizu i ostala, priča Damjana.

U Kanadi je upoznala i svog supruga Kanađanina s kojim je puno putovala po svijetu i zbog toga počela uviđati kulturološke razlike između Hrvata i drugih nacija. 

- Te razlike su stvarno velike, općenito između istočne Europe i Balkana, i Sjeverne Amerike. A ja sam uvijek voljela pisati, a naletjela sam i na tečaj stand up komedije, završila svih šest mjeseci i to me katapultiralo u komičarsku karijeru, kaže Damjana.

@hrvatska_radiotelevizija Komičarka @Damjana Ellis objasnila je u @DobroJutroHrvatska koje su razlike između Hrvata i Kanađana #hrt #zavas #fyp #hrvati #kanada #damjanaellis ♬ original sound - HRT

Što je Kanađanima smiješno i zabavno kod Hrvata? Razumiju li stranci tu našu strast za određenom vrstom hrane i pića, za višesatnim uživanjem u kavi, rakijicom prije obroka, u svečanim prigodama i slično?


- Mogu to razumijeti jer vole doći ovdje i uživati u našem životu kao turisti i to im je baš lijepo i fascinantno, ali ono što Kanađane najviše iznenađuje kod nas je koliko smo izravni. Kod njih je sve u rukavicama. oni su, vjerujem, najpristojniji narod na svijetu. Stalno se ispričavaju, čak i ako nisu nešto pogriješili, a kod nas je "što na umu, to na drumu", komentira Damjana.


Nakon zagrebačkih nastupa, slijede i ljetni nastupi u Dubrovniku, a zatim se Damjana vraća u Toronto zbog snimanja svojeg showa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!