"Dani Rimskog Colentuma" vode posjetitelje kroz povijest Murtera

18.08.2021.

13:47

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Murter

Murter

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Osim standardne turističke ponude, gosti na Murteru imaju priliku iskusiti i nešto drugačije – ukrcati se na „vremeplov na kotačima“. Naime, u ponudi je tura turističkim vlakićem koja traje dva sata, a putnici imaju mogućnost zaviriti u svaki kutak mjesta pa i najstariju ulicu na Murteru. Cijelu vožnju dodatno će začiniti priče iz davnina koje priča turistički vodič Bruno Stipčić.

Ovom turom na Murteru počinju i dani rimskog Colentuma – riječ je o manifestaciji koja se temelji na prošlosti otoka Murtera.

- Cilj same manifestacije je valorizacija ekološkog nalazišta, ali i dobra zabava za naše goste. Namijenjena je za sve one koji su u potrazi za pravim kulturnim vrijednostima, poviješću, i pričama otoka Murtera, kazala je Mateja Bašić, direktorica TZO Murter-Kornati, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Dani rimskog Colentuma trajat će do petka, a složen je zanimljiv program koji uključuje radionice za djecu i predstavu u kojoj će se uprizoriti gladijatorske borbe. Svi zainteresirani će moću sudjelovati u tim borbama.

- Od ove godine sudjeluju i udruge, koje će moći izložiti svoje proizvode, a provodit će i radionice za djecu - imat ćemo učenje rimskih brojeva kroz igru, izradu vijenaca, glazbene memorije, rekla je Bašić.

 Neizostavan dio manifestacije je i vrhunska murterska gastronomija – svi posjetitelji moći će se poslužiti kornatskom janjetinom sa 'bižima'.

Turistička zajednica otoka Murtera želi poručiti kako Murter nema samo sunce, more i ležaljke, već puno više od toga – između ostalog i arheološku baštinu.

- Želimo razvijati taj kulturni turizam, želimo da postane imidž Murtera. U planu je da se uključe i ostale turističke zajednice, da cijeli otok dignemo na jednu posebnu razinu, te da motiv dolaska gostiju bude i naša kultura, zaključila je Bašić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!