13:20 / 15.09.2021.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Omiljeni profesor gitare: Stvar je pristupa, morate naći što djeca vole

Darko Majstorović

Darko Majstorović

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Darko Majstorović omiljeni je pedagog i profesor gitare iz Crikvenice, koji je radio u glazbenoj školi 43 godine, a sada vodi zbor i glazbeni orkestar.

- Bio sam na estradi godinama, svirao sam, proputovao i odradio puno toga zahvaljujući glazbi, ali prije svega ja sam učitelj i volim raditi s djecom. Mislim da se za pravog učitelja prije svega treba roditi, treba imati ljubavi, razumijevanja i znanja. Djeci je važno znati da pored sebe imaju učitelja koji im želi pomoći, rekao je Darko u emisiji Dobro jutro Hrvatska, koji je osim za Crikvenicu vezan i uz Moslavinu i Zagreb.

- Još uvijek jako dobro surađujem s 'Klincima s Ribnjaka', radimo koncerte 'Djeca Hrvatske za djecu Europe' – glazba je prisutna stalno i djeca rado sa mnom borave, dodaje.

Darko je surađivao i sa Hrvatskom radiotelevizijom – deset godina proveo je kao vanjski suradnik i sudjelovao na mnogim projektima.

- Radio sam 'Modri biser Rovinja', 'Dobro jutro Hrvatska', 'Mali jukebox'. Bio sam prisutan u puno dječjih glazbenih emisija i to me veseli i dan danas, kaže.

Ističe kako su današnja djeca zainteresirana za glazbu, no smatra kako se učitelji moraju mijenjati.

- Vrijeme koje je nekada bilo danas više nije. Moramo djeci naći što vole i pratiti što oni žele u glazbi. Ako tako razmišljate, uvijek imate dovoljno učenika i u zboru i u orkestru. Recimo, ja zasada još nisam osjetio taj problem koji čujem od drugih učitelja da djeca više ne žele pjevati i svirati. Stvar je pristupa, morate naći što djeca vole i onda to poticati, kaže Darko i dodaje kako treba dobro poznavati glazbu i razmišljati kao dijete.

- Jedino tako možete dobiti djecu koja vole raditi s vama, naglašava.

Osim glazbe Darko je i veliki ljubitelj životinja, pogotovo ptica.

- Općenito volim prirodu, puno boravim u prirodi i dosta toga pišem o pticama – cijeli život sam u tome, kaže.

Prije dvije godine Darko je predstavio i svoju autobiografiju "Učitelj za sva vremena", a predstavljanje je održano u crikveničkoj gradskoj vijećnici.

- Bilo je jako puno ljudi i jedna prijateljska atmosfera. Bilo je zakazano još puno promocija, no stali smo zbog korone. Nadam se da ćemo ubrzo doći i u Zagreb i u Popovaču i promovirati knjigu, kaže i dodaje kako uskoro kreću i pripreme za Božićni koncert, kao i za 20 godina festivala u Crikvenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!