U prvoj epizodi serijala "Mjesto za mene" David Skoko istražuje dolinu Neretve - kraj u kojem rijeka i more dišu zajedno, a miris mandarina miješa se s vlažnim zrakom močvare.
29.10.2025.
21:05
Autor: T.V./David Skoko: Mjesto za mene/HRT
U prvoj epizodi serijala "Mjesto za mene" David Skoko istražuje dolinu Neretve - kraj u kojem rijeka i more dišu zajedno, a miris mandarina miješa se s vlažnim zrakom močvare.
Na prvi pogled, to je poljoprivredni kraj poznat po nasadima citrusa, ali iza svakog kanala i rukavca skriva se priča o ljudima koji su naučili živjeti s vodom i iz nje stvarati život.
Vožnja tradicionalnom lađom vodi kroz pejzaž koji izgleda kao čipka - mrežu polja, nasipa i kanala koje su nekad kopale ruke - do plantaže mandarina. One su u dolinu Neretve, prije više od 60 godina, stigle kao japanski dar i savršeno se udomaćile. Topli dani i hladne noći dali su im okus koji se ne može zamijeniti.
- Neretvanske mandarine, kažu domaći, niknu i kad ih samo pogledaš.
Kad rijeka dotakne more, mijenja se energija. Skoko isprobava kite-surfing, ali vjetar popušta pa se odlučuje vratiti onome što najbolje zna - kuhanju.
Na obali priprema buzaru od školjki kapelungi, onih što se love u plitkom pijesku i otvaraju u par minuta. Bosonog i nasmijan, spaja more, pijesak i vatru u jednostavno jelo koje miriše na Neretvu.
Kaže da su baš takvi trenuci - bez puno formalnosti, s morskim zrakom i pijeskom pod nogama - razlog zašto voli raditi ovakve emisije.
Za kraj dana, Skoko preuzima kuhaču i priprema neretvanski brudet - gust, ljut i pun okusa. U kotlić idu jegulje, žabe, rakovi (kad ih već ima), kapula, vino i papričice "koje grizu". Dok miješa i kuša, priznaje da mu je ovo prvi pravi susret s tradicionalnim receptom juga, ali i da će ga pamtiti po jednostavnosti i toplini domaćina.
Uz kruh i čašu vina lako je razumjeti zašto se ovaj kraj sve češće spominje kao turistički dragulj juga.
Za Skoku, Neretva nije samo dolina - ona je okus, doživljaj i način života.
Dokumentarnu seriju "David Skoko: Mjesto za mene" gledajte svaku srijedu na Prvom programu HTV-a u 20.15.
A ako ste propustili neku epizodu, možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i epizode Skokinih serijala "David Skoko: Jesti na cesti" te "David Skoko: Motor, loza, kuhača".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora