Dioklecijanova palača od bijele čokolade - unikatni suvenir Splita

11.04.2018.

15:20

Autor: T.V./Hina

default error photo
Unikatni suvenir grada Splita - Dioklecijanova palača od bijele čokolade, koju je proizvela zagrebačka tvornica Kraš, danas je predstavljen u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita.
U gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita večeras je predstavljen unikatni slatki suvenir 'Dioklecijanova palača od čokolade'. Novi jedinstveni i ekskluzivni suvenir izradila je tvrtka Kraš u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita i Muzejom grada Splita.

Kako je objasnio predsjednik uprave Kraša Damir Bulić, čokoladna palača napravljena je po izvornom obliku palače, a temelji se na znanstvenoj maketi izrađenoj 2015. godine. Rekonstrukcija se temelji na gotovo 60-godišnjem znanstveno-istraživačkom radu arhitekta Jerka Marasovića. Njegova kći, arhitektica Katja Marasović izradila je izvedbeni projekt po kojem je akademski kipar Frane Šitum izradio maketu.

Ideja o ovom projektu je nastala prošle godine kada smo preuređivali svoj dućan 'Bombonijera' na Pjaci, jednom od simbola Splita, pa smo željeli ponuditi nešto više svojim vjernim potrošačima, turistima, onima koji stanuju u Splitu i vole ga. Tako je nastala ideja nakon koje su naši majstori i tehnolozi u ovih godinu dana napravili originalnu maketu Dioklecijanove palače iz 3. stoljeća, rekao je Bulić.

Bijela čokolada koja teži 300 grama stoji 130 kuna, zasad se prodaje samo u prodavaonicama Kraša, a uskoro bi se mogla naći i na policama splitskih suvenirnica. Uz čokoladu, u suveniru je i informativna knjižica na hrvatskome i engleskom jeziku u kojoj je opisana povijest Dioklecijanove palače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!