Divanhana u Lisinskom

18.01.2018.

11:30

Autor: DJH/M.Š.

default error photo
Početkom 2016. godine bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana kreće na svoju koncertnu turneju Zukva, nazvanu po svom istoimenom trećem diskografskom ostvarenju.
Bosanskohercegovački sevdah-sastav Divanhana povodom njihove skorašnje turneje i nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Divanhana kreće na koncertnu turneju Zukva, nazvanu po njihovu istoimenome trećem diskografskom ostvarenju, stoga su gledateljima Dobrog jutra predstavili tu autohtonu glazbu i njihov način izvedbe. Kako su objasnili, zukva je autohtona vrsta kisele jabuke koja služi i kao svojevrstan simbol povijesne i kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Zukva ima široku krošnju i duboke korijene, stoga smo u tome našli određenu metaforu za ono što mi radimo. Bitno je reći da se na zukvu kaleme i ostale vrste, što mi radimo s glazbom, na nju dakle vežemo i ostale glazbene pravce kao što su džez, pop-glazba i klasična glazba. Tako dajemo nov prizvuk sevdahu, odnosno nečemu što već dugo živi, rekla je  Naida Čatić, pjevačica sastava Divanhana. Klavijaturist Neven Tunjić rekao je da je svaki sevdah drukčiji. Mi smo potekli iz današnjega vremena; mladi smo ljudi i željeli smo sevdah približiti sebi, mladima. Odatle ideja s džezom, elektroničkom glazbom i pop-glazbom koje smo dodali, naglaso je Neven.

Grupa eksperimentira sa zvukom, pa su svoj umjetnički rad obogatili melodijama slavonskih tamburaša, mekoćom klasične gitare Boška Jovića i violončela Lane Kostić, virtuozitetom i kreativnošću srbijanskog violiniste Filipa Krumesa, te na koncu suradnjom s mladom talentiranom sevdah izvođačicom Naidom Čatić. Sav kreativni rad kojem su se prepustili tijekom cijele 2015. godine objedinjen je simboličnim imenom 'Zukva' i upravo o tome govori dokumentarni film 'Zukva' koji će večeras premijerno biti prikazan u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u 18 sati.

Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili uz večerašnju premijeru dokumentarca i svoj koncert  koji će se održati 24. veljače u Velikoj dvorani KD Lisinski i izvedbom pjese Nema ljepše cure od malene Đule.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!