12:15 / 10.10.2020.

Autor: Renata Ostović/Podnevni dnevnik/HRT

Divovske bundeve obitelji Ribarić

-

-

Foto: - / -

Već dogodine njihove duge tikve zajedno s divovskim bundevama trebale bi na nove oglede u duljini i težini.
Mnogi uzgajaju bundeve, ali samo rijetki - divovske. U Kozarcu u Baranji živi Ivica Ribarić, kojemu su one hobi i ljubav. Tri puta su bile hrvatske šampionke, a ona od 660 kg je i naša rekorderka. Odnedavno ih uzgaja i njegova supruga.

Njih dvije zajedno teže točno tonu. Divovsku kraljicu jeseni, tešku 570 kilograma, uzgojio je Ivica, a 140 kilograma lakšu njegova supruga Ljiljana.

- Do sada sam imao jednu bundevu od 660. Prošle godine od 570, a sad mi je cilj jedno 800 kilograma - kaže Ivica Ribarić.Majka trbušaste ljepotice, opsega četiri metra i 76 centimetara, Engleskinja je, kojoj je vaga pokazivala čak 1100 kilograma.

Da bi se uzgojila kraljica jeseni treba mnogo volje, truda, znanja i odricanja, kaže Ivica, pokazujući u vrtu više od 100 četvornih metara na kojem je donedavno rasla vjerojatno najteža ovogodišnja hrvatska bundeva. Oko nje se, kaže brinuo nekih 170 dana, ponekad po dva-tri sata na dan.

Svaka divovska bundeva na dan "popije" između 300 i 400 litara vode. Ivica je prvu uzgojio prije 15-ak godina.

Već dogodine njihove duge tikve zajedno s divovskim bundevama trebale bi na nove oglede u duljini i težini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!