Djeci i penzionerima zanimljiv, kritičarima apsurdan

27.01.2021.

10:27

Autor: Kod nas doma/HTV

Miki Solus

Miki Solus

Foto: Kod nas doma / HRT

Djeci i penzionerima zanimljiv, kritičarima apsurdan – sve to i više od toga je Miki Solus, reper, šansonijer, jazzer i kantautor. U svakom slučaju, netipični glazbenik specifičnog humora kojem je igra s glazbom donijela i nominaciju za Porina.

Upravo je njegov novi album "Hamburgeri, kvizovi i craft pive" bio tema prošlotjednog glazbenog izdanja emisije "Kod nas doma".

- Ovo je moj najhomogeniji album - prije sam albume snimao po dvije, tri godine, a ovaj smo uspjeli od roku od godinu dana snimiti, tako da ima zbilja jedan homogeni zvuk, kaže Miki.

Između ostaloga piše pjesme i za druge glazbenike: koautor je pjesme "Rijeka" s kojom će se Nina Kraljić i njen bend predstaviti na ovogodišnjoj Dori.

- Imam šansu otići na Eurosong, barem kao autor, komentira.

Svebor Mihael Jelić, redatelj i pridruženi član benda opisuje kako je započeo suradnju s Mikijem:

- Zapravo smo se upoznali na nekom koncertu 2015. ili 2016., bio sam fan. Poslije koncerta sam mu rekao: 'Miki, super sviraš i ako trebaš ikad violinu – zovi'. I onda me godinu dana kasnije zvao da snimimo 'Palačinku', prisjeća se.

Dvije godine kasnije uzvratio je Mikiju "uslugu" angažmanom na svom uspješnom filmu "Zagrebački ekvinocij", koji je prikazan na brojnim festivalima i u hrvatskim kinima.

Osim stvaranja glazbe i glume u filmu, Miki je dobio priliku okušati se i u kazalištu. Tako je u predstavi "Elementarne čestice" glumio s Lucijom Šerbedžijom, dobitnicom 2 Zlatne arene i članicom ansambla ZKM-a.

- Miki je genijalan, stvarno je multi talent, hvali ga Lucija. Osim kazališne glume, spojila ih je i ljubav prema glazbi, te je tako nastala njihova zajednička pjesma "Lastavice".

- Mi smo se još u Dubrovniku dogovarali da moramo kad-tad nešto zajedno napraviti, dodaje Lucija.

Još jedna zanimljiva priča je ona s Lidijom Bačić, s kojom je snimio pjesmu "Lubenica".

- Ja volim nekako iznenaditi publiku, taj neki šok moment mislim da je uvijek dobar, i u svijetu su to glazbenici radili, komentira Lidija ovu neobičnu suradnju koja je razočarala neke Mikijeve fanove.

- Moja fan baza je alternativna… tu ništa ne ulazi iz nekakvog pop estradnog fazona, kaže Miki i poručuje:

- Ja sam znao da će se to dogoditi, ali ja moram raditi stvari koje ja želim raditi, bez obzira sviđalo se to mojoj publici ili ne. Mislim da bi svakom trebala biti primarna potreba da se bavi glazbom zato jer uživa čovjek u tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!