22:48 / 16.07.2019.

Autor: P.F./Hina/HRT

Djelomična pomrčina Mjeseca

-

-

Foto: - / -

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Pojava nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se ponaša poput prizme.
Večeras je iz naših krajeva  vidljiva djelomična pomrčina Mjeseca jer će Zemljina sjena prekriti oko 50% Mjeseca. Članovi Hrvatskog astronomskog saveza organizirali su promatranje te pojave u više hrvatskih gradova.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Potpuna pomrčina Mjeseca pojava je kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, dok pojavu kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu nazivamo djelomičnom pomrčinom, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu imamo pomrčinu u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu, ističu iz Astronomskog saveza. Ova pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), dok crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Prema podacima o vidljivosti pomrčine, koje je objavio Savez, Mjesec je počeo ulaziti u Zemljinu polusjenu u 20:43, a u 22:01 je početak djelomične pomrčine (Mjesec se počinje crveniti). Maksimum pomrčine (Mjesec je crven do oko polovine) bit će u 23:30, a završetak djelomične pomrčine bit će u srijedu u 00:59. Mjesec u potpunosti izlazi iz Zemljine polusjene u srijedu u 2:17.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez organiziraju promatranja djelomične pomrčine Mjeseca u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici, Korčuli, Korenici, Križevcima, Lošinju, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Varaždinu, Zadru i Zagrebu, a osim djelomične pomrčine Mjeseca, na organiziranim promatranjima će se moći pogledati planeti Jupiter i Saturn.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!