Dobra godina Hrvatskog društva karikaturista

17.10.2018.

12:26

Autor: V.M./M.V./HRT

-

-

Foto: - / -

Čak 140 karikatura hrvatskih autora izloženo je u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir. Svi oni su članovi Hrvatskog društva karikaturista koje 33 godine, koliko postoji, tradicionalno organizira godišnju izložbu.
Čak 140 karikatura hrvatskih autora izloženo je u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir. Svi oni su članovi Hrvatskog društva karikaturista (HDK) koje 33 godine, koliko postoji, tradicionalno organizira godišnju izložbu.

Mnogo je tu sjajnih karikatura. Ne samo da se uz njih dobro nasmijete, nego i progutate knedlu od njihova gađanja u srž problema.

Karikature potpisuju najpoznatiji naši autori koji objavljuju u dnevnom tisku, ali i oni koje možemo vidjeti u lokalnim listovima. Tu su i karikature koje su osvojile nagrade na međunarodnim festivalima.

Kad već nemamo puno prilika objavljivati u hrvatskim tiskovinama, ovako na zajedničkim izložbama pokažemo što smo radili. Bez lažne skromnosti mogu reći da je i ove godine prilično dobra izložba,  komentira predsjednik HDK-a Davorin Trgovčević.

Možda kad bi se pojedinačno svaki od nas potrudio malo više, našlo bi se mjesta. Ja uvijek kad imam želju negdje izložiti svoje radove to i ostvarim,  poručuje, pak, potpredsjednik HDK-a Milan Lekić.Karikaturist i satiričar Nik Titanik nasmijava nas svakodnevno i smatra da s ovoliko današnjih medija u Hrvatskoj problem ne bi trebao biti u tome gdje karikaturu objaviti: Prostora ima, ali je stvar u osjećaju urednika i uredništava da je karikatura bitna, a zaista je. Ljudi je vole vidjeti i služi kao jedan izuzetno važan korektiv društva,  smatra Titanik.

U proteklom razdoblju zapažena je i plodna suradnja HRT-a, meteorologa i karikaturista, koja je okrunjena izložbom u Klovićevim dvorima prije nekoliko mjeseci.
Meteorologija u karikaturi - karikatura u meteorologiji Ove se godine ostvarila jedna stara ideja - uključivanje meteorologije u karikaturu i karikature u meteorologiju i to je bila jaka stvar na svjetskom nivou. Čak su i svjetske meteorološke organizacije pohvalile tu inicijativu koja je pokrenuta iz ove male i lijepe Hrvatske,  ističe HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Hrvatski karikaturisti i ovim su putem pokazali velik potencijal koji bi se mogao mnogo bolje iskoristiti kao britak dnevnopolitički komentar ili nas, pak, samo nasmijati i natjerati na razmišljanje o društvenim anomalijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!