13:06 / 14.05.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/Z.A.

Dodjela Porina prvi put iz HRT-ovog studija

-

-

Foto: - / -

Iako će se dodjela Porina bazirati na skype vezama, bit će čak 17 glazbenih brojeva!
Iako će se dodjela Porina bazirati na skype vezama, bit će čak 17 glazbenih brojeva! U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" o prijenosu 27. dodjela glazbene nagrade Porin  koja se prvi put emitira  iz HRT-ovog studija govorili su  Ivana Martinac, glavna tajnica Porina i Mario Sedmak, voditelj programskog odjela zabave HTV-a.

Dodjelu možete gledati 15. svibnja na HTV 1 i HR 2 u 20:05, te uživo pratiti na YouTube kanalu Hrvatske radiotelevizije.

Ovo je povijesni trenutak za Porin, u proteklih 27 godina prijenos dodjele nagrade Porin išao je iz sportskih dvorana iz Rijeke ili Splita ili Zagreba, a ove godine izravno će se emitirati iz studija Hrvatske radiotelevizije u režiji Tihomira Žarna.

- Porin ove godine ide iz Studija 9, vodit će ga Iva Šulentić i Ivan Vukušić  kao i prošle godine, dakle provjereni voditeljski par. Bit će - ne drugačiji, nego totalno drugačiji od svih dosadašnjih Porina. Ova godina se mora nekako premostiti u Porinu, neće biti prilike za spektakl kao što smo navikli u zadnjih par godina u sportskim dvoranama - što u Rijeci, što u Splitu. Bit će malo komornije, ali vjerujem vrlo zanimljivo. Bit će baziran na Skypeu. To je prilika da konkretno neke ljude imamo u Porinu koji inače ne bi mogli doći u Rijeku ili Split ili Zagreb, ali putem Skype veze ćemo ih imati uživo u 27. Porinu, kaže Mario Sedmak.

O izazovima s kojima su se susreli u pripremi ovogodišnjeg Porina govorila je Ivana Martinac:

- Već 10 godina sam u Porinu i stvarno mi je izazov ovakva organizacija, ovaj je povijesni, potpuno drugačiji. Svi se moramo prilagoditi situaciji, cijeli svijet se prilagodio, moramo i mi. Bilo je jako puno prijava i šteta bi bilo da ne znamo dobitnike. Veselimo se sutrašnjoj priredbi i tko je osvojio Porina u 37 kategorija.

A hoće li netko zasvirati iz svog doma otkrio je Mario Sedmak:

- Naravno, na tome će se bazirati cijeli Porin, imat ćemo neuobičajeno puno glazbenih brojeva, što dosad u Porinu nismo imali. Dosad smo na Porinu imali 13-14, a ove godine ćemo imati čak 17 glazbenih brojeva, tako da će večer biti  prepuna glazbe. Nakon toga ide koncert Petra Graše na Peristilu, što znači da nas u petak očekuje glazbena večer na 1. Programu HTV-a.

Martinac je  pojasnila i kakav je sustav glasovanja:

- Prvo traje proces prijave, ove godine ih je bilo 2400. Nakon toga se sazivaju stručne komisije, kontrolira se svaka prijava, je li sve  prema pravilniku. Nakon toga ide prvi krug glasovanja, pa se proglašavaju nominirani, pa drugi drug glasovanja i na završnoj dodjeli saznajemo dobitnike Porina. Ni mi ne znamo dobitnike, sutra će se sve znati, kaže.

Odaziv glasača bio je odličan, mogli su online dati svoj glas, neki to čine poštom.

Ove godine Porina za životno djelo dobit će velika umjetnica Josipa Lisac i skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik. Jedino će oni svoje Porine dobiti u HRT-ovom studiju gdje će i voditelj s njima razgovarati.

Porin se dodjeljuje u 37 kategorija, u izravnom prijenosu dodijelit će se 9 ili 10 kategorija, a ostalih 26 ili 27 samo će se nabrojati. Preko 40 sugovornika bit će uključeno putem Skypea, probe  se obavljaju dva dana i svi se nadaju da neće biti problema i pucanja veza.  Scena  u studiju bit će  nešto skromnija, u funkcija dva voditelja i  dvoje gostiju.

A kako su umjetnici reagirali?

- Zvali su me često, pitali su što će biti s Porinom, sretni su što će se i ovako održati. Žao im je što neće doći na spektakl, ali tako je kako je. Neki su zaista bili kreativni, potrudili su se i napravili  vrlo zanimljive video brojeve. Oni su sretni da sutra mogu saznati jesu li dobitnici Porina, kaže Martinac.

- Uprava Porina i HRT potrudili su se da sve ispadne što bolje, pitkije, da ljudi uživaju tih sat i pol koliko smo pripremili. Vjerujem da će sve biti uredu, da će sve biti korektno. Najbitnije je da naši gledatelji budu zadovoljni  s našom malo skromnijom produkcijom i naravno da budu sretni naši dobitnici Porina - poručuje za kraj Sedmak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!