10:11 / 12.05.2021.

Autor: Hina/HRT

Dodjela Porina zbog pandemije ove godine 5. lipnja u Zagrebu

Arhivska fotografija: Svečana dodjela glazbene nagrade Porin 2019.

Arhivska fotografija: Svečana dodjela glazbene nagrade Porin 2019.

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Upravni odbor Porina odlučio je da se, s obzirom na još uvijek aktualne pandemijske uvjete, dodjela te prestižne hrvatske glazbene nagrade održi 5. lipnja u Zagrebu bez publike, a lokaciju i ostale detalje objavit će naknadno.

Davor Drezga, izvršni direktor nagrade Porin, rekao je da će ispoštovati sve epidemiološke mjere, a opet organizirati dodjelu u kojoj će uživati i glazbenici na dodjeli. Ipak, publika će ove godine još uvijek biti ispred TV ekrana, dodao je.

Statua nagrade, čiji je autor Ivica Propadalo, također će biti prilagođena pandemijskim uvjetima - prvi put dosad imat će masku koja simbolizira šutnju glazbenika na koju su bili primorani početkom pandemije, izvijestili su organizatori.

"U promišljanju kako bi trebao izgledati Porin u 2021. godini cijelo vrijeme nosio sam se mišlju da mora imati nekakvo posebno obilježje, koje će nas podsjećati na dane glazbene šutnje, rekao je Propadalo.

I objava nominacija za Porin ove je godine bila drugačija - u prijenosu na YouTubeu. Za nagradu su stigle 1784 prijave, od čega čak 214 albuma, 299 skladbi za Pjesmu godine i 75 prijava za kategoriju Novi izvođač.

"Po broju prijava jasno je da se stvarala glazba unatoč teškim uvjetima, rekla je Ivana Martinac, glavna tajnica Porina.

Za Album godine nominirani su Prljavo kazalište s albumom 30 godina od koncerta na Trgu, Arena Zagreb, Rundek & Ekipa s Brisanim prostorom, Pavel s albumom Ennui, Je Veux s I glow i Matija Dedić s albumom Tajna vještina glazba Zlatana Stipišića Gibonnija.

Za Pjesmu godine nominirane su Hej, sanjalice grupe Elemental, Mali krug velikih ljudi Ivana Dečaka u izvedbi Massima, Ne daj na nas autora Aljoše Šerića u izvedbi Pavel feat. Tedi Spalato, pjesma Puna memorija Vanne te Rođen za suze Gorana Barea koju izvode Goran Bare & Majke.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Albina, Mia Negovetić i Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli.

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su 91+ Stjepana Jimmya Stanića i Orkestra Josipa Cvitanovića, Ne okreći se, sine Rade Šerbedžije i album Šta mi ljube oćeš kazat Klape Rišpet, a za Najbolji album pop glazbe Ennui grupe Pavel, Poljubi me sad Damira Kedže i "Sretan put Mie Dimšić.

Za Najbolji album rock glazbe natječu se Jukebox grupe Divlje Jagode, Memphis Light Tomislava Golubana i Na putu Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli, dok su u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe Mark Mrakovčić s Breeding black sheep, Rundek & Ekipa s Brisanim prostorom i Boris Štok s albumom Uvijek dio mene.

Nove kategorije: Najbolji album hip hop i elektroničke glazbe

Ove godine dodane su dvije nove kategorije, Najbolji album hip hop glazbe i Najbolji album elektroničke glazbe - u prvom su nominirani Elemental (Ilica), Alejuandro Buendija (Škrinja) i Reper iz sobe (Vanka), a u drugom Je Veux (I glow), Discohernia (Promjena stanja) i Trokut (Shapeless).

Za Najbolju žensku vokalnu izvedbu nominirane su Daria Hodnik za skladbu Srce od stakla, Je Veux za Dance to forget i Vanna za skladbu Puna memorija, a za Najbolju mušku vokalnu izvedbu Damir Urban za Nitko osim nas, Marko Tolja za O tebi ovisan i Massimo za Mali krug velikih ljudi.

U kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom su Bang Bang za skladbu "Nadrealizam", Elemental za "Hej, sanjalice" i Goran Bare&Majke za "Rođen za suze".

Nominirani za Najbolju vokalnu suradnju su LET 3 feat. Tereza Kesovija za Sam u vodi, Pavel feat. Tedi Spalato za skladbu Ne daj na nas i Zsa Zsa feat. Hiljson Mandela za Ovu ljubav.

U Kategoriji Najbolji album jazz glazbe natječu se Ivan Kapec5tet (Crta), Cubismo&Jazz orkestar HRT-a (Tumbao) i Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble, Jazz orkestar HRT-a (Villa Idola).

Kategorija Najbolja produkcija promijenila je naziv u Producent godine, a u njoj su nominirani Goran Kovačić, Ivan Popeskić, Miroslav Lesić.

Detaljnije informacije o nominiranima za 28. po redu Porin objavljene su na web stranici nagrade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!