08:44 / 17.04.2018.

Autor: E.L.S./D.Ž./HRT

Dok god budu mogli - vozit će motore

-

-

Foto: - / -

Motora se nikada ne bi odrekli. Dok god budu mogli - vozit će motore. Oni su im, kažu, donijeli sve - ljubav, prijateljstva, pustolovine, uspomene.
Dvojica  bajkera, Drago i Josip unatoč godinama, zdravstvenim problemima  od svoje prve ljubavi ne odustaju. Svoje vrijedne ljubimce na dva kotača brižno čuvaju i čekaju lijepo vrijeme da ponovno na njima krenu u nove pustolovine.

Više od 600 tisuća kilometara prošao je Dragutin Buden na svom motoru s prijateljem Josipom Blažekom. Rado se prisjeća putovanja. To mu je, kaže, način života i ne samo njemu nego i njegovoj supruzi. Čak i kćer isto i zet voze motore i nećak u Zagorju i njegovi sinovi - svi su motoristi. To je tradicija od stričeva koji su za onog rata bili u motoriziranim jedinicama, to je valjda u krvi.

Dragutin je trebao biti svećenik, no ljubav prema motorima ipak je prevladala. Da vam samo pokažem jednu stvar kaj su me učili, imamo oko vrata ako nosiš imaš tri stvari u životu- vjera u Boga i familija onda je motor i to mora biti BMW.To su svetinje od kojih se ne odričemo, kaže.

Svojih motora ne odriče se ni gospodin Josip. Iako je nedavno operiran, nestrpljivo iščekuje dan kada će ponovno sjesti na svog ljubimca. Kaže: Za sada mi je ova ruka malo od operacije oduzeta ali kad sam išao na rehabilitaciju kažem ja osoblju- meni ne mora se skroz moći ruka skupiti ali tolko da mogu kvačilo stisnuti a sad sam u fazi da mogu, prema tome...

I Dragutin i Josip ponosni su vlasnici oldtimera. Više od šezdeset godina voze motore i nisu imali prometnu nesreću. Važno je, kažu, držati se propisa, imati dobru opremu, dobro se oblačiti, ne ići na motor u kratkim hlačama. Treba voziti  sa mozgom a ne sa srcem.

Obojica su članovi BMW moto kluba Zagreb i vlasnici brojnih medalja i pehara za najljepše motore i spretnost u vožnji. Motora se nikada ne bi odrekli. Dok god budu mogli - vozit će motore. Oni su im, kažu, donijeli sve - ljubav, prijateljstva, pustolovine, uspomene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!