'Doku-izolacija': pogledajte 20 dokumentaraca besplatno

17.03.2020.

14:16

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./Hina/HRT

Kadar iz filma 'Kino otok' (izvor:Restart)

Kadar iz filma 'Kino otok' (izvor:Restart)

Foto: - / -

U znak potpore globalnim mjerama opreza zagrebački Restart otvorio je svoju online doku-riznicu iz koje će se dvadeset filmova moći pogledati besplatno uz kôd DOKU-IZOLACIJA, a njih stotinjak uz minimalnu naknadu.
U znak potpore globalnim mjerama opreza zagrebački Restart otvorio je svoju online doku-riznicu iz koje će se dvadeset filmova moći pogledati besplatno uz kôd DOKU-IZOLACIJA, a njih stotinjak uz minimalnu naknadu.

Na internetskoj stranici volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po 'kriznim cijenama'.

- Sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima, najavljuju iz Restarta.

Među besplatnim naslovima je i ‘Selfie’ talijanskog redatelja Agostina Ferrentea koji ,nakon što karabinjer ubije 16-godišnjaka u napuljskoj četvrti Traiano, dvojici prijatelja daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao 'selfie' film.

U filmu ‘Slava kurvi’, redatelj Michael Glawogger donosi priču o prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku i to bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja.

Biografski dox ‘Grace Jones: Bloodlight and Bami’ Sophie Fiennes donosi novi pogled na kraljicu diska, dok ‘Čovjek delfin’ Lefterisa Charitosa otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji je život bio inspiracija Lucu Bessonu za film 'Veliko plavetnilo'.

Uvrštena su i dva hrvatska filma, ‘Blokada’ Igora Bezinovića te dokumentarni hit ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepčevića, a besplatni su još ‘Ne ostavljaj me’, ‘Svakodnevna pobuna’, ‘Usputna stanica’, ‘Slika koja nedostaje’, ‘Ovo mijenja sve’, ‘Na more’ ‘Beskonačni nogomet’, ‘Braća’, ‘Zadnji u Alepu’, ‘Bez naslova’, ‘Narko kultura’, ‘Umjetnik na odmoru’, ‘Neovisna lista oportunista’ i ‘Ana trg’.

Filmovi dostupni uz naknadu od 15-ak kuna

Među naslovima dostupnima za gledanje na volimdokumentarce.net je i dokumentarac ‘Medena zemlja’, o pčelarici Hatidži iz makedonskih planina koji je bio nominiran u čak dvije kategorije ovogodišnjih nagrada Oscar.
Restart
U distribuciji Restarta taj uvid u suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i krhku ravnotežu ekosustava, dosad je u kinima diljem Hrvatske vidjelo više od pet tisuća ljudi, a od danas je dostupan i online, uz naknadu.

Tu su i drugi filmovi o važnim temama našeg doba, a među njima se ističu i nagrađivani filmovi domaćih dokumentarista, ‘Srbenka‘ Nebojše Slijepčevića te ‘Na vodi’ Gorana Devića.

Najnoviji film ruskog redatelja Vitalija Manskog ‘Putinovi svjedoci’ otkriva mehanizme iza dolaska Vladimira Putina na vlast, ‘Bergman: Jedna godina, jedan život’ redateljice Jane Magnusson film o redatelju Ingmaru Bergmanu, nastalom povodom 100. godišnjice njegova rođenja.

Za pristup bespltanoj ponudi dokumentaraca potrebno je samo ukucati kôd DOKU-IZOLACIJA.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!