Donesena odluka: Ukrajina neće biti domaćin Eurovizije

22:26 / 23.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kaluš orkestar

Kaluš orkestar

Foto: Yara Nardi/File Photo / REUTERS

Organizator Eurovizije kazao je da postoji "velik" rizik od zračnih napada u Ukrajini uz "visok" rizik od velikog broja žrtava, zbog čega nisu zadovoljeni "nužni zahtjevi" za održavanje natjecanja iduće godine u zemlji pobjednici.

Ukrajinski predstavnik Kaluš orkestar pobijedio je u natjecanju u Torinu u Italiji ove godine, a prema tradiciji zemlja koja pobijedi postaje domaćinom natjecanja sljedeće godine.

Ipak, Europska unija za radioteleviziju (EBU) objavila je da je nakon "cjelovite procjene i provjere provedivosti" zaključila da Ukrajina ne može biti domaćin, jer Ukrajinska medijska kuća UA:PBC ne može jamčiti sigurnost i izvedbu.

EBU je u četvrtak kazao da "u potpunosti razumije razočaranost", no da su se pri odluci vodili odgovornošću za sigurnost svih koji rade i sudjeluju u događaju "kojega planiranje mora odmah početi u zemlji u kojoj se održava", kaže se u izvješću.

- Najmanje 10 tisuća ljudi radi na Eurosongu, što uključuje osoblje i novinare.

- Očekuje se i dolazak 30 tisuća pratitelja. Njihova dobrobit naša je glavna briga.

- Pravila Pjesme Eurovizije, oko kojih se sve medijske kuće slažu, jasno kažu da se događaj smije preseliti u slučaju više sile, kao što je trenutni rat.

- Također smo uzeli u obzir komentar glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je kazao da bi rat u Ukrajini "mogao trajati godinama, kaže EBU.

Zaključili su da je odluka o preseljenju događaja u drugu državu donesena, te da traju rasprave o pogodnoj lokaciji za sljedeće natjecanje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!