08:13 / 16.02.2019.

Autor: HRT

Dora 2019. – pobjednik je Roko s pjesmom "The Dream"!

Foto: Dario Njavro / HRT

Foto: Dario Njavro / HRT

Foto: - / HRT

U izravnom prijenosu iz opatijske dvorane Marino Cvetković mogli ste vidjeti i čuti 16 finalista.
Hrvatsku će na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije u Izraelu predstavljati Roko Blažević sa skladbom ''The Dream''! - Izvan sebe sam, Isuse Bože, hvala Ti! - prve su emocije, uz suze radosnice, koje su izašle iz mladog pjevača Roka, kojemu san postaje java - jer počinje odbrojavanje za nastup na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije od 14. do 18. svibnja 2019., a Roko će Hrvatsku predstaviti u drugom polufinalu 16. svibnja 2019. u Izraelu. 

Statuu Dore, rad umjetnika Ivice Propadala, uručio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, a veleposlanik države Izrael u RH Ilan Mor prenio je srdačne pozdrave iz Tel Aviva, u ime izraelskog naroda te zaželio sreću upravo u Izraelu na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije.

Kako se osjeća, pobjednik Roko otkrio je za Dnevnik 3:Najprije su pročitane odluke žirija iz 8 HRT-ovih centara i 2 žirija iz grada Vukovara i Zagreba - pri čemu su bodovi raspoređeni:

12 za pjesmu 'The Dream', 10 bodova za pjesmu 'Tower of Babylon', dok je na trećem mjestu s 8 bodova ''All I really want''.  

Glasovi publike u zbroju donijeli su: najiščekivanijih 12 bodova pjesmi 'The Dream' - Roko, te 10 bodova pjesmi 'Brutalero' Luke Nižetića, 8 bodova najmlađoj sudionici Loreni i pjesmi 'Tower of Babylon'.

Doru je otvorila Franka pjesmom Crazy, s kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji, a izvela je još dvije svoje uspješnice.Za odlazak u Izrael borili su se Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić, Jelena Bosančić, Kim Verson, Jure Brkljača, Beta Sudar, Lea Mijatović, Gelato Sisters, Luka Nižetić, Elis Lovrić, Domenika, Roko, Ema Gagro, Lidija Bačić Lille, Lorena, Bernarda, Manntra.Dora se vratila u grad gdje je 1993. i počela. Izravan prijenos emitirao se iz opatijske dvorane Marino Cvetković. Novost je da smo ponovno svi odlučivali tko će nas predstavljati na izboru za pjesmu Eurovizije 2019.

O pobjedniku su odlučili ocjenjivački sudovi smješteni u osam HRT-ovih centara, Studiju Vukovar i u Zagrebu, te televizijski gledatelji svojim pozivima odnosno SMS porukama. Ocjenjivački sudovi i publika pobjednika su odabrali u omjeru 50%:50%.

Pjesme su izvođene prema pravilima Eurosonga na glazbenu matricu s izvođenjem svih vokalnih dionica uživo. Maksimalno dopušten broj izvođača na pozornici je bio šest.Zvijezda show programa su bili i Vanna, koja nas je 2001. također uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije sa skladbom "Strings of My Heart". U show programu, nakon što smo čuli svih 16 natjecatelja, nastupili su Mia Negovetić, mlada i već vrlo uspješna pjevačica iza koje su zapažena gostovanja u Americi, te Dino Jelusić, uzdanik A strane i jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga. Zajedno su izveli medley Dorinih uspješnica u aranžmanu Olje Dešića.

Udaraljkaški sastav Sudar Percussion izveo je skladbu Stardust Jean-Michela Jarrea i Armina van Buurena.


Redoslijed kojim su izvođači nastupili:

  1. VRIJEME PREDAJE - BOJAN JAMBROŠIĆ & DANIJELA PINTARIĆ
  2. TELL ME - JELENA BOSANČIĆ
  3. NISAM TO ŠTO ŽELE - KIM VERSON
  4. NE POSTOJIM KAD NISI TU - JURE BRKLJAČA
  5. DON'T GIVE UP - BETA SUDAR
  6. TEBI PRIPADAM - LEA MIJATOVIĆ
  7. BACK TO THAT SWING - GELATO SISTERS
  8. BRUTALERO - LUKA NIŽETIĆ
  9. ALL I REALLY WANT - ELIS LOVRIĆ
10. INDIGO - DOMENICA
11. THE DREAM - ROKO
12. REDEMPTION - EMA GAGRO
13. TEK JE POČELO - LIDIJA BAČIĆ LILLE
14. TOWER OF BABYLON - LORENA
15. I BELIEVE IN TRUE LOVE - BERNARDA
16. IN THE SHADOWS - MANNTRA

Urednica Dore je Uršula Tolj, a zahtjevnu režiju HTV spektakla potpisuje Ivan Miladinov.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Grad Opatija od 14. do 16. veljače organizirali su i ostvarili najveći televizijski i radijski spektakl godine - trodnevnu svečanost glazbe - "Glazbene dane HRT-a 2019. - Opatija", čija je kruna završni spektakl "Dora 2019." koja se vratila nakon 8 godina na opatijsku rivijeru.

Za to je izvan matičnih studija na Prisavlju HRT angažirao maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse - najmodernija HD reportažna kola sa 10 kamera, dvije kamere s linkom, 2 male moution kamere, svu raspoloživu scensku tehniku, robotske sustave za kamere-autodolly, 2 krana, interaktivnu grafiku, lasere, dronove, kao i SNG kola sa tri kamere za izravna uključenja iz Opatije u HRT-ove programske sadržaje.

Tijekom Glazbenih dana HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija dnevno je emitirano čak 7 sati programa uživo iz Opatije, uključujući i prijenose sve tri glazbene večeri.

Voditelji emisija, javljanja uživo su: Frano Ridjan, Zlatko Turkalj, Monika Lelas, Nataša Mikas, Sabina Jaganjac, Dinko Komadina i Davor Medaković.

Recimo i to da je voditelj projekta "Glazbenih dana HRT-a 2019. - Opatija" (kao i voditelj hrvatske delegacije na Eurosnogu 2019. u Izrealu) Željen Klašterka, a scenograf Glazbenih dana HRT-a u Opatiji Igor Juras.

Hrvatska radiotelevizija čestita svim natjecateljima, a našem predstavniku Roku i njegovom autorskom timu želi - sreću u Izraelu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!