Meri Andraković: Jedva čekam zapaliti tu pozornicu!

03.02.2023.

10:31

Autor: HRT

Meri Andraković

Meri Andraković

Foto: Dario Njavro / HRT

Meri Andraković, glazbenica i studentica osječke Akademije za umjetnost i kulturu, predstavit će se na Dori s pjesmom "Bye Bye Blonde". Slavonka već ima iskustva s javnim nastupima, a njena pjesma "To je ta ljubav", koju potpisuje autorski dvojac Đurđević, Boris (Colonia) i Valerija, mjesec dana zauzimala je visoke pozicije na nacionalnim top ljestvicama. 

Pitali smo Meri što bi rekla o sebi publici koja ju još nije imala priliku upoznati.


- Meri je ropkinja umjetnosti, glazbe, glume i svega što mi pomaže da sve što osjećam, mislim i želim reći pretvorim u to troje. Svi su mi uvijek govorili da sam previše osjećajna, da previše sanjarim, ali to sam pretvorila u ono što Meri čini pravom Meri, ne trudim se više prilagođavati ikome i puštam pravu sebe van. Mislim da je moj najveći blagoslov što imam prilike toliko osjećati, jer je čovjek bez osjećaja samo sjena, prazna ploča. Bez osjećajnosti, nema ni pravog umjetnika. Iskrenost je čovjekova najveća vrlina, istaknula je. 


Glazba je za nju oduvijek bila lijek, bijeg od stvarnosti i najveća ljubav.


- S tim se valjda rodiš. Od malena se bavim pjevanjem, odrasla sam u obitelji u kojoj sam jedina umjetnica, pa sam samim time uvijek nazivana "sanjarom" i "lutalicom". Ali eto, moje sanjarenje i lutanje me dovelo tu gdje jesam danas. Moji glazbeni uzori bili bi Amy Winehouse, Nina Simone, Janis Joplin i Bob Dylan, poručila je. 

Na Dori će se predstaviti s pjesmom "Bye Bye Blonde" za koju objašnjava da govori o ženi u koju je Meri odrasla, osvetnicu, ratnicu, njenu divlju verziju kojoj je dopustila da izađe.


- Na scenu sam stala kao 19-godišnjakinja kad sam započinjala glazbenu karijeru, ukalupljena u malu, simpatičnu plavušu koja uvijek pjeva o ljubavi, sreći, moru, suncu...Možda je i bilo povezano s tim da kad si mlad, pa se zaljubiš, vjeruješ da je svijet šaren, savršen i gledaš ga kroz ružičaste naočale. Previše je ljubavnih pjesama, balada, ali mislim da nakon bolnog perioda života jedino što ženu podiže je samopouzdanje, shvaćanje vlastitih vrijednosti i prihvaćanje ženske iskonske divljine, naglasila je. 

Meri nam nije otkrila mnogo detalja o scenskom nastupu, osim da će biti jedina brineta na sceni.

- Mislim da je scenski nastup veoma važan. Ne toliko savršen koreografski, iako smo pripremile vatrenu koreofrafiju, već energetski. Želim prenijeti sve što ova pjesma nosi, želim je i sama osjetiti onako kako sam je osjetila dok sam je i snimala u studiju, želim pustiti divlju sebe van.


Za kraj razgovora, pitali smo ju kako teku završne pripreme i što očekuje od nastupa na Dori.


- Uzbuđena sam, stres je uvijek naravno tu, najviše oko organizacije i onog "samo da sve prođe dobro, da ne slomim nogu, da mi ne padne neka skela na glavu". Iskreno, jedva čekam zapaliti tu pozornicu i pokazati svima što znači refren "Bye bye blonde" i koliko je važan kad se pozdravljaš sa svojom prošlošću, jer će ovaj nastup označiti pozdrav sa mojom. Ako sve prođe po planu, očekujem da će publika upoznati pravu Meri Andraković, zaključila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!