Drevni Medvedgrad pod opsadom znatiželjnih posjetitelja

23.10.2021.

19:59

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/B.A./HRT

Medvedgrad

Medvedgrad

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon tri i pol godine obnove i uloženih 40 milijuna kuna, srednjovjekovna utvrda Medvedgrad otvorila je vrata posjetiteljima. Informacijski centar, suvenirnica, interaktivni sadržaji, sve to već je prvoga dana privuklo velik broj znatiželjnika.

Drevni Medvedgrad prvi put pod opsadom. I to znatiželjnih posjetitelja.


- Prekrasno je. Evo baš unuke vodim da one vide, rekao je Zlatko, jedan od posjetitelja.  


Bogata povijest prikazana je na interaktivan način, što je oduševilo najmlađe. U obnovljenoj južnoj kuli mogu istraživati ekosustav Medvednice.


- Najviše mi se svidjelo ono kad pritisneš gumb pa se životinje pojave, rekao je Mihael.


Recepti iz srednjeg vijeka, kazalište sjena, muzejska izložba... samo su neke zanimljivosti novootvorenog Centra za posjetitelje.


- Stvarno je jako puno sadržaja, svaki je drugačiji i svaki priča svoju priču i jako su interaktivni, čak su zabavni i nasmijat će vas, rekla je Andrea Kostelić iz Parka prirode Medvednica.


Srednjovjekovna utvrda iz 13. stoljeća, osim spektakularnog pogleda na Zagreb, otkriva i svijet bajki i legendi. 


Medvedgrad je često mijenjao gospodare, bio je u vlasništvu zagrebačkih biskupa, kraljeva, ali i brojnih velikaških obitelji. Jedna od najpoznatijih bila je Crna kraljica, Barbara Celjska koja je glasila za jednu od najokrutnijih vladarica Medvedgrada.

Medvedgrad

Medvedgrad

Foto: Dnevnik / HRT

A upravo takve legende zanimljive su stranim turistima.


- Volimo Hrvatsku, došli smo u Zagreb za vikend i preporučili su nam da obiđemo Medvedgrad, rekao je Javier, turist iz Meksika.


- Predivan je, osjećamo se kao u epizodi "Igre prijestolja", dodao je.


Nadomak Zagrebu, Medvedgrad je odlična destinacija i za terensku nastavu. Učenici 6. razreda nisu propustili priliku da nadopune svoj herbarij.


- Lijepo je jer je na zraku, lijepa je priroda, rekla je Nora, učenica 6. razreda.


U cijeli projekt uloženo je gotovo 38 milijuna kuna, a taj je novac iskorišten i za uređenje biciklističke staze te postavljanje infooznaka.


- Napravili smo ulaze na svaki puni sat, grupe su ograničene na 50 ljudi, koje zatim dijelimo na još manje grupe i prve reakcije već jučer i danas su oduševljenje ljudi, rekla je Kostelić.


Ulaz je do kraja mjeseca besplatan, a za dolazak se treba unaprijed najaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!