Državne institucije odjevene u grafite

19.07.2018.

08:02

Autor: E.L.S./V.Z./HRT

-

-

Foto: - / -

Grafiti na poznatim kulturnim i vjerskim spomenicima nikako nisu poželjni, no u foto priči Kosjenke Vrhovski Cindori to nespojivo postaje zanimljivo.
Grafiti na poznatim kulturnim i vjerskim spomenicima nikako nisu poželjni, no u foto priči Kosjenke Vrhovski Cindori to nespojivo postaje zanimljivo.

Možete li zamisliti Katedralu, Sabor ili Akademiju znanosti i umjetnosti odjevene u grafite? Da, ali samo na fotografiji, nikako u stvarnosti, kaže Kosjenka Vrhovski Cindori, mlada umjetnica koja je na svoj način spojila nespojivo u suradnji s poznatim hrvatskim grafiterima - braćom Kosanović. Koja je zabranjena mjesta ukrasila grafitima?

Prvenstveno Sabor i katedrala kao prve državne instuituacije, zatim džamija i umjetnički paviljun, za koji smo se šalili da ćemo imati izložbu na njima ako ne u njima, Hrvatska akedmija znansoti i umjetnosti, Narodna banka kao i još neke po meni dosta bitne instituacije, otgovara umjetnica.

Ideja je nastala u sklopu ispitnih obveza na temu imaginarnog pejzaža na Akademiji dramskih umjetnosti gdje studira snimanje. Ovo joj je već šesta samostalna izložba fotografija.

Pali su mi na pamet grafiti koji se uvijek rade po nekim opskurnim uličicama, na rubovima grada i raznim pročeljima koji su uglavnom stambene zgrade i onda sam se pitala kako bi izgledalo da su neke veoma bitne institucije izgrafitirane i da li bi te institucije napravile manje bitnima ili bi im pridalo nekakvom kontekstu ili estetici, otkriva Kosjenka.

Postoje mjesta koja nikada neće biti oslikana grafitima, kaže umjetnica, jer se grafiti još uvijek smatraju oblikom vandalizma, a ne komunikacije, prenošenja neke dublje poruke, kao što to čine slikarstvo, kiparstvo, fotografija…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!