15:28 / 03.12.2020.

Autor: HRT

Dubrovčanin otvorio pitanje za pola milijuna kuna!

Pitanje za 500.000 kuna

Pitanje za 500.000 kuna

Foto: - / -

Je li konju, psu, svinji ili mački najviše sličio izumrli antrakoterij, "zvijer od ugljena", glasilo je pitanje za 500.000 kuna, na kojemu je Dubrovčanin Kristo Kristić odustao.
Prvo prosinačko izdanje "Milijunaša" bilo je prilično uzbudljivo, a za to se pobrinuo 40-godišnji Kristo Kristić kojega smo upoznali prošloga četvrtka. Dubrovčanin je fantastičnom kombinacijom znanja, korištenja dvaju preostalih džokera, ali i riskiranja otvorio pitanje za 500.000 kuna!

Je li konju, psu, svinji ili mački najviše sličio izumrli antrakoterij, "zvijer od ugljena"? Kristo nije znao odgovoriti niti je imao namjeru riskirati. Prije negoli je kviz napustio s osvojenih 250.000 kuna rekao je kako bi se odlučio za psa.Ni znalci Bruno Robert Kirinić, Josip Buklijaš i Ivan Jurić, koji su u prošlosezonskom povratničkom game-showu osvojili po 125 tisuća kuna, nisu znali kako je zapravo riječ o svinji.

Na putu prema vrhu

Na početku emisije Kristo je odgovarao za prelazak drugoga praga znajući da radnja Šenoina Zlatarova zlata počinje godinu dana nakon Seljačke bune, dok se radnja preostalih ponuđenih djela Prijan Lovro, Branka te Prosjak Luka događala u 19. stoljeću.

Na pitanju za dvostruko viši iznos, nakon dvojbe o upotrebi džokera "pola-pola" ili onoga "zovi", odlučio je upitati, nadao se znalca, s "druge strane žice" je li ugledni francuski književnik Émile Zola, uz mnoge vojne dužnosnike, u pismu Optužujem optužio dva balističara, tri grafologa, četiri daktilografa ili pak pet toksikologa.- Da budem iskren, nemam pojma, rekao je džoker, ali natjecatelj nije bio voljan iskoristiti i posljednjega "asa u rukavu". Naime, činilo mu se kako je bila riječ o špijunaži za koju je bio optužen Alfred Dreyfus te je nakon kraćeg razmišljanja kao konačan te ujedno i točan odgovor rekao tri grafologa.Zapevši na sljedećem, zemljopisnom pitanju za 125.000 kuna posegnuo je i za posljednjom pomoći. Tražilo se ime rijeke u koju utječe Mrežnica, a iskorištenim džokerom "pola-pola" izbor se suzio na rijeku Koranu i Dobru (otpale su Kupa i Sava). Rekavši kako Mrežnica utječe u Koranu, Kristo je riskirao i – pogodio!Na pitanju za četvrt milijuna kuna znao je kako Lihtenštajn (a ne Andora, Luksemburg ili Malta) ima himnu čija je melodija istovjetna onoj Ujedinjena Kraljevstva. Potom je uslijedilo spomenuto pitanje za 500.000 kuna.

Nakon sjajnoga Kristića, u vrući stolac nasuprot Tarikovu, zahvaljujući najbržem prstu, sjela je 29-godišnja Dajana Gržić iz Zagreba.Na poziv se odlučila već na pitanju za 1000 kuna. Nije znala na zastavi koje države plava boja predstavlja planine, bijela led, a crvena vatru. Hrvatske, Čilea, Islanda ili Francuske? Poslušala je džokera koji je rekao Island te prešavši prvi prag već na 8. pitanju za 8000 kuna iskoristila je svu preostalu pomoć.

Namučila ju je funkcija timpanalnog organa skakavca. Nije znala gleda li njime, sluša, leti ili se razmnožava. Nakon džokerom sužena izbora na slušanje i razmnožavanje, izjavila je da misli kako se skakavac njime razmnožava.Naposljetku je ipak pitala znalca Brunu. Timpanalnim organom skakavac sluša, ustvrdio je Bruno, a Dajana je prihvatila njegov odgovor te nakon osvojenih 8000 kuna krenula u pohod na dvostruko viši iznos.Ondje ju je čekao upit o godini u kojoj je prva žena postala članica JAZU-a. Osim što je odustala ponijevši spomenutih 8000 kuna, kviz je napustila i bogatija za podatak kako je riječ o Ivani Brlić Mažuranić te 1937. godini.
Budite s nama i sljedećega četvrtka jer samo mi pitamo "Tko želi biti milijunaš?".

Ukoliko niste pogledali emisiju, pronađite je na našoj usluzi HRTi, gdje će se nalaziti još neko vrijeme. Testirajte svoje znanje i usput se nasmijte Tarikovim dosjetkama!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!