Dubrovnik među 50 odabranih u Europi

10.03.2022.

17:21

Autor: Hina/A.P.C.

Turisti razgledavaju Dubrovnik

Turisti razgledavaju Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Inicijativa Europske komisije "Smart Tourism Destinations" (Pametne turističke destinacije) izabrala je Dubrovnik među 50 odredišta koja će dobiti priliku sudjelovati u nizu aktivnosti s ciljem unapređenja praksi održivog turizma, izvijestili su iz Grada Dubrovnika.

Dubrovnik je odabran nakon što se prijavio na poziv "EU Destination Managers" u okviru inicijative "Smart Tourism Destinations" Europske komisije, a kriteriji koje je za to trebao zadovoljiti su prethodna iskustva, motivacija i očekivanja te tehnički kapaciteti destinacije.

Pri tome su, kako dodaju iz Grada Dubrovnika, korištena iskustva i znanja dobivena kroz implementaciju projekata "Altereco" i "Poštujmo Grad" (Respect the City).

- Izbor Dubrovnika kao dionika u ovom projektu još je jedna opipljiva potpora transformaciji destinacije u promotora i predvodnika održivosti i odgovornosti u turizmu. Izabrani dionici će moći sudjelovati na raznim radionicama koje će voditi prepoznati stručnjaci iz raznih područja vezano uz temu "pametnog turizma", kao i dijeliti iskustva ostalih destinacija i učiti jedni od drugih kako postati ili se poboljšati kao pametna turistička destinacija, ističu iz Grada Dubrovnika.

"Smart Tourism Destinations" inicijativa je Europske komisije za pružanje potpore gradovima država članica EU-a u olakšavanju pristupa turističkim i ugostiteljskim proizvodima i uslugama kroz tehnološke inovacije. Njihova misija je prenošenje znanja u primjeni inovativnih digitalnih rješenja kako bi pomogli gradovima turizam u vlastitim odredištima učiniti održivim i dostupnim te kako bi poboljšali doživljaj destinacije, pri čemu gradovi u potpunosti koriste svoju kulturnu baštinu i kreativnost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!