18:03 / 17.10.2020.

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dubrovnik postao Jeruzalem

-

-

Foto: - / -

Četrdeset i pet članova HBO-ove filmske ekipe došlo je na samo jedan dan. Nekima od njih Dubrovnik je poznat otprije, ali rad u uvjetima pandemije svima je novost.
Dubrovnik je na jedan dan postao Jeruzalem. Riječ je o još jednoj filmskoj produkciji, ovaj put HBO-ovu filmu "Oslo". Iza kamere je dvostruki oskarovac Janusz Kaminski koji je zlatne kipiće dobio kao direktor fotografije u filmovima "Schindlerova lista" i "Spašavanje vojnika Ryana".

Na Stradunu danas brojni statisti u šarolikim kostimima.

- Dubrovnik predstavlja Jeruzalem, imamo različite etničke skupine i ljude koji su u to vrijeme bili ondje pa na neki način predstavljamo različite kulture i ljude jer je Jeruzalem vrlo multikulturalan grad, rekla je izvršna koproducentica Cambra Overend.

Četrdeset i pet članova HBO-ove filmske ekipe došlo je na samo jedan dan. Nekima od njih Dubrovnik je poznat otprije, ali rad u uvjetima pandemije svima je novost.

- Svi ljudi na setu moraju biti sigurni pa ih stavljamo u "balončiće". Također sve dogovaramo sa sindikatima. Za snimanje u vrijeme koronavirusa potrebno je mnogo vremena i velike mjere opreza. Nije pomogao filmskoj industriji, kao ni većini drugih u svijetu, dodao je producent Mark Taylor."Oslo" donosi priču o pokušaju norveških humanitaraca u provođenju mirovne inicijative između Palestinaca i Izraelaca početkom 90-ih godina. To je treća filmska produkcija u Dubrovniku u posljednjih mjesec dana.

- Tu se radi o par stotina tisuća kuna, ništa značano za dubrovački proračun. Ali ono što je značajno za budućnost grada je marketing. Ta vrijednost marketinške promocije Dubrovnika je trenutno nemjerljiva, naglasio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Posebno kad je iza kamere direktor fotografije, dvostruki oskarovac.

- Fantastično je biti ovdje. Ovo je doista spektakularna lokacija za snimanje filmova. Ima nevjerojatno mnogo mogućnosti za različite filmove i vidio sam da su neki već snimani ovdje, istaknuo je direktor fotografije Janusz Kaminski.

Ovaj će publika moći vidjeti sredinom iduće godine, a možda dobije i Oskara...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!