15:10 / 14.10.2020.

Autor: I.D./Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Duhovi Dubrovnika

-

-

Foto: - / -

Na turi "Duhovi i misteriji grada Dubrovnika" u sumrak se obilaze povijesne lokacije koje skrivaju ukleta mjesta, mračne i tragične priče, ljubavi, zanimljive legende.
Naša dubrovačka televizijska ekipa bila je na turi "Duhovi i misteriji grada Dubrovnika". U sumrak se obilaze povijesne lokacije koje skrivaju ukleta mjesta, mračne i tragične priče, ljubavi, zanimljive legende.

Boninovo je poznato kao mjesto samoubojstava. Još i danas na to ukazuje križ isklesan na mjestu s kojega su se nesretnici bacali u more. Nakon što je postavljena ograda, postalo je to mjestom ljubavi. Zaljubljeni ostavljaju lokote u znak trajne i neraskidive veze. Tu počinje priča o ukletim mjestima, legendama, mračnim i mističnim pričama Dubrovnika.

- Eto ti negdje u po' noći pita on iznutra tko je, a ona izvana: ovdje Mare tvoja žena, a on - nisi ti moja žena, moja žena se 'surgala' s Boninova - i nije joj htio otvoriti vrata, govori Marija Milovac, turistička vodičica.

Put vodi na groblje izgrađeno na mjestu nekadašnje javne kuće. Odmah na ulazu nalazi se grob djevojke koja je poginula u nesreći, a druga pak priča kaže da se ubila zbog nesretne ljubavi. Zatim slijede ukleti ljetnikovci i njihove mračne priče.

Na ovu turu Marija Milovac uobičajeno vodi turiste, no ovo je prilika da u organizaciji Odjela za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica s mističnim pričama grada upozna mlade i sve željne takvih priča. Interes je bio velik pa je umjesto planirane jedne organizirano čak pet tura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!