14:49 / 26.03.2018.

Autor: M.Š./HRT

Dva Porina kao kruna uspjeha Jazz orkestra HRT-a i grupe Chui

Toni Starešinić (Chui), Andreas Marinello (Jazz orkestar HRT-a), Vojkan Jocić (Chui) i Janko Novoselić (Chui) na 25. Porinu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Toni Starešinić (Chui), Andreas Marinello (Jazz orkestar HRT-a), Vojkan Jocić (Chui) i Janko Novoselić (Chui) na 25. Porinu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na 25. jubilarnoj glazbenoj nagradi Porin u splitskoj Spaladium Areni Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) osvojio je dva Porina.
Na 25. jubilarnoj glazbenoj nagradi Porin u splitskoj Spaladium Areni Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) osvojio je dva Porina.

Porin u kategoriji br. 14 - Najbolji album jazz glazbe osvojio je za album 'Chui ovu glazbu' koji je u izdanju Dancing Beara i Hrvatske radiotelevizije snimljen u studijima HRT-a pod dirigentskom palicom Andreasa Marinella u suradnji s grupom Chui. Glazbeni producent ovog, kako od publike tako i od kritike, hvaljenog albuma je Igor Geržina. Skladba 'Punch' s ovog albuma osvojila je Porin za Najbolju izvedbu jazz glazbe, a za izvedbu bonus skladbe s albuma, 'Tebi putujem', hrvatska glazbena diva Josipa Lisac dobila je Porin u kategoriji br. 8 – Najbolja ženska vokalna izvedba.

Posjetitelji Spaladium Arene, kao i gledatelji izravnog prijenosa na Prvom programu HRT-a mogli su uživati u programu na kojem je uz izvođače kao što su Psihomodo pop, Natali Dizdar, Nina Badrić, Parni valjak, Željko Bebek, Mile Kekin, svirao i Jazz orkestar HRT-a. Izvedbom skladbe 'Third Sun From The Stone' s nagrađenog albuma, na koju se nastavio novi aranžman skladbe 'Tebi putujem' s Josipom Lisac oduševili su sve prisutne. Maestro Marinello kaže da to oduševljenje nije mogao odmah percipirati, jer je na pozornici bio koncentriran na to da izvedba bude što bolja, a njome je kao i interpretacijom Josipe Lisac oduševljen. Glazbeni producent Igor Geržina sjedeći u dvorani odmah je primijetio da publika odlično reagira na izvedbu.

Prilikom preuzimanja Porina za Najbolji album jazz glazbe Toni Starešinić (grupa Chui) zahvalio se Andreasu Marinellu na odličnim aranžmanima i vođenju orkestra, Igoru Geržini na svesrdnoj podršci prilikom realizacije projekta, ali i svim glazbenicima Jazz orkestra HRT-a koji su sjajno odsvirali svoje dionice. Maestro Marinello je u tom trenutku istaknuo da je ovo Porin i ostalih djelatnika HRT-a koji su sudjelovali u projektu, a koji su svaki u svom segmentu 'majstori od zanata'.

Počelo je koncertnom izvedbom i dva puta rasprodanom dvoranom Gorgona u MSU-u što se dogodilo prvi put u povijesti Jazz ciklusa HRT-a. Nastavilo se oduševljenim recenzijama kritike, masovnim interesom za koncert na Bundeku, prepunom Tvornicom kulture na promociji CD-a i LP-a, visokim mjestima na top ljestvicama najprodavanijih albuma i nominacijom za europsku nagradu IMPALA. Kao kruna stigla su dva Porina. Ponosni smo na zajedničko postignuće Dancing Beara i HRT-a, na glazbenu sinergiju Chuija i Jazz orkestra HRT-a. HRT se i ovim projektom predstavio kao kreativni zamašnjak na kulturnoj sceni koji se usudi eksperimentirati, riskirati, koji prepoznaje kvalitetu i promovira mlade talente. Na dugom putu, ovo je tek jedan, osobito blistav primjer, istaknula je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!