15:34 / 10.04.2018.

Autor: T.V.

Egzotični divovski paličnjak - gost Divlje srijede u Životinjskom kutku

-

-

Foto: - / -

Danas u Životinjski kutak stiže veliki majstor mimikrije - divovski paličnjak. Građani će, među ostalim, moći doznati da divovski paličnjaci obitavaju u dalekoj Australiji, na Novom Zelandu te obližnjim pacifičkim otocima.
Danas u Životinjski kutak stiže veliki majstor mimikrije - divovski paličnjak. Građani će, među ostalim, moći doznati da divovski paličnjaci obitavaju u dalekoj Australiji, na Novom Zelandu te obližnjim pacifičkim otocima.

Tamo nastanjuju tople, vlažne, kišne šume, a hrane se lišćem određenih biljaka - uglavnom noću. Kako ih grabežljivci ne bi primijetili, imaju razvijenu sposobnost mimikrije, tj. stapanja s okolinom.

Odrasli paličnjaci uvijek su sjajne, tamno smeđe ili crne boje, a ličinke i mlađe jedinke u raznim su nijansama - od zelene do smeđe boje. Mužjaci su sitni, ali lako prepoznatljivi po bodljama na stražnjim nogama. Ženke su krupnije, pa mogu narasti i do 15 centimetara.

Divlja srijeda u Životinjskom se kutku (Vlaška 105, Zagreb) održava svake srijede od 10 do 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!