17:48 / 23.03.2021.

Autor: Hina

Eurimages podržao čak četiri manjinske hrvatske koprodukcije

Kadar iz filma "kuća drugih" Rusudan Glurjidze

Kadar iz filma "kuća drugih" Rusudan Glurjidze

Foto: Rusudan Glurjidze / HAVC

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je online sjednici podržao ukupno 24 projekta, a među igranim filmovima su i četiri manjinske hrvatske koprodukcije, izvijestio je u utorak Hrvatski audiovizualni centar.

To su "Kapa" Slobodana Maksimovića, koprodukcija Slovenije, Luksemburga, Slovačke i Hrvatske, podržana iznosom od 205 000 eura, "Živi i zdravi" Ivana Marinovića, koprodukcija Crne Gore, Češke, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije (139 000 eura), "Antikvarijat" redateljice Rusudan Glurjidze, koprodukcija Gruzije, Rusije i Hrvatske (150 000 eura) i film "Kajmak" Milča Mančevskog, koprodukcija Sjeverne Makedonije, Danske, Bugarske, Nizozemske i Hrvatske (180 000 eura).


Film "Kapa" dugometražni je igrani film za djecu čije je snimanje počelo u siječnju u Ljubljani, kojemu su hrvatske koproducentice Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan (Studio dim). Opisuje se kao alternativni božićni film o dvoje djece koja sama sebi ispune životne želje.


"Živi i zdravi", kojemu je hrvatska koproducentica Ankica Jurić Tilić (Kinorama), priča je o Dragani koja, dva dana prije vjenčanja, objavljuje da se ne želi udati iako je sve spremno: rodbina pozvana, pokloni kupljeni, pršuti narezani.


Film "Antikvarijat" (hrvatski koproducent je Sergej Stanojkovski - Avvantura, Hrvatska) novi je rad autorice najpoznatije po višestruko nagrađivanom i hvaljenom filmu "Kuća drugih".


Crna komedija, dugometražni igrani film "Kajmak", koji nastaje u koprodukciji sa Sinišom Juričićem iz Jaako dobre produkcije, govori o odnosu dva para, na suprotnim polovima društvene ljestvice, te propituje granice muško-ženskih odnosa.


Eurimages je na svojoj 162. sjednici, održanoj 19. ožujka, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 5.822,000 eura, a u kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa 45,83 posto projekata su djela redateljica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!