09:57 / 07.05.2019.

Autor: HRT

Facebook: Društvo mrtvih korisnika

Foto: arhiva, Borna Filic/PIXSELL

Foto: arhiva, Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Moguće je da Facebookovi podaci postanu povijesna arhiva ljudske kulture. Ključno je, međutim, da pristup tim podacima ne bude dostupan samo jednoj, profitu okrenutoj kompaniji.
Facebook će do 2070. imati više mrtvih korisnika nego živih, objavili su britanski sociolozi. Na temelju broja korisnika Facebooka iz 2018. i UN-ovih demografskih istraživanja, stručnjaci s Oxforda zaključili su da će do kraja stoljeća umrijeti najmanje 1,4 milijarda korisnika te društvene mreže.

Ako Facebookova zajednica nastavi rasti kao dosad, broj mrtvih korisnika do kraja stoljeća iznosit će ukupno 4,9 milijardi, što je gotovo dvostruko više od postojećih (i živih) 2,37 milijarda korisnika. Porast broja mrtvih korisnika potiče važna pitanja o njihovu virtualnom nasljeđu, kažu stručnjaci.

- Na sociološkoj razini tek smo počeli razgovarati o tomu i pred nama je dug put, rekao je jedan od autora istraživanja Carl Ohman. Njegov kolega David Watson naglasio je moguću potrebu za tim da Facebookovi podaci kao postanu povijesna arhiva ljudske kulture.

Ključno je da pristup tim povijesnim podacima ne bude dostupan samo jednoj, profitu okrenutoj kompaniji, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!