14:29 / 02.03.2019.

Autor: HRT

Fašnik naš svagdašnji

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rijeka se priprema za sutrašnju međunarodnu karnevalsku povorku. U znaku maškara je i Zagreb. Fašnička povorka kreće se središtem grada, sve do Trga bana Jelačića.
Fašnička povorka koja je s Trga Republike Hrvatske krenula oko 11 sati na Trg bana Jelačića došetala je oko podneva, a u ovogodišnjim zagrebačkim pokladama sudjelovalo je ukupno 24 maskirane skupine, a ključeve grada tradicionalno im je predao gradonačelnik Bandić.

Na čelu šarolike fašničke povorke kao i prošle godine bio je KUD Prepuštovec. Izradivši zgodne kartonske primjerke ratnih zrakoplova jedna je karnevalska skupina ismijala propali Vladin pokušaj kupnje izraelskih vojnih zrakoplova F16, a kako su poručili, većina ih je ponajviše nezadovoljna politikom i ukupnim stanjem u državi. -Trebaju nam se vratiti stara vremena, ova nisu nikako dobra vremena, ne vodi ovo ničemu i nema smisla, karneval je dobar, ali ujutro se treba probuditi, pogledati se u ogledalo i ipak poslati poruke optimizma i nade svima, poručio je jedan. - Naša politika je politika radosti, veselje za sve ne samo za neke, isto tako i novca za sve ne samo za pojedince, dodao je drugi.

Predavši im ključeve Grada, veselu karnevalsku povorku na središnjem gradskom trgu pozdravio je i gradonačelnik Milan Bandić. -Ovo možda nije riječki karneval, ali možda bude, treba od nečega krenuti jer kao što život počinje prvim korakom tako jednog dana možda budemo imali i veći karneval nego u Rijeci, evo predao sam i ključeve Grada, nadam se da će mi ih vratiti do ponedjeljka, ako ne neka, neću se ja ljutiti, dodao je gradonačelnik.

Zbog tradicionalne zagrebačke manifestacije nekoliko sati bio je i obustavljen promet na trasi kretanja povorke, a ove godine na fašniku je bilo gotovo 600 sudionika.


Rijeka se priprema za sutrašnju međunarodnu karnevalsku povorku. Uoči sutrašnjeg ludila, na Korzu se u organizaciji Udruženja obrtnika Rijeke i riječkog prstena održava 13. humanitarna "Maškarana jota".

Pripremljeno je 600 porcija jote, jedna stoji 10 kuna, a čaša žlahtine 5. Prikupljeni iznos namijenjen je desetogodišnjem Mauru Baraku iz Rijeke koji boluje od rijetke bolesti neokoštavanja potkoljenice.

Ljudi su bili složni  glede humanirane akcije i istaknuli su kako ovakve akcije treba podržati, zato što ima puno djece koja su bolesna i kojima treba pomoć.

- Dao bih i sto kuna samo neka živi, rekao je sudionik akcije i dodao da je pohvalno to što se u zabavi nekomu i pomogne.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!