08:15 / 16.08.2020.

Autor: A.A.G./HRT

Festival elektronske glazbe na jezeru u Gorskom Kotaru

-

-

Foto: - / -

Wake the Lake naziv je festivala elektronske glazbe koji će sljedeći vikend, od 21. do 23. kolovoza, održati u prekrasnoj prirodi Gorskog Kotara.
Wake the Lake naziv je festivala elektronske glazbe koji će sljedeći vikend, od 21. do 23. kolovoza, održati u prekrasnoj prirodi Gorskog Kotara.

Zamišljen je kao festival na kojemu će pozornica biti postavljena na splavi, na jezeru, izmjenjivat će se 12 DJ-eva, publika će biti smještena na obali, u prirodi, na prostoru od 7000 kvadratnih metara, a osim glazbe, organizatori su zamislili i niz popratnih sadržaja. Hrabar pothvat u vrijeme epidemije koronavirusom, no jedan od organizatora Saša Kajfeš kaže, spremni su za sve. 

- Za sve koji će prisustvovati na festivalu imamo posebnu bazu podataka s imenom, prezimenom, mjestom boravka, kontaktom i potpisom. Na ulazu mjerimo temperaturu svakom uzvaniku i osoblju te imamo stol s dezinfekcijom. U nastavku festa postoje još 5 punktova dezinfekcija. Cijelo se događanje odvija na preko 7.000 m2, a s obzirom na to da je trenutno okupljanje na otvorenom dozvoljeno do samo 500 osoba, ne očekujemo gužvu i bliske kontakte. Konobari imaju potvrdu od sanitarne inspekcije o zdravstvenom stanju, a za vrijeme festivala nose maske. Radimo razmak između šatora u kampu, stolova, čekanja u redovina za wc ili narudžbu na šanku. Koristimo jednokratne plastične čase koje se bacaju nakon svakog korištenja. Svim uzvanicima, ako oni to žele, dajemo jednokratne maske.Ideja o organiziranju festivala izrodila se sama.

- Kao većina ludih ideja i ova je krenula u večernjim satima u jednom od kafića u Delnicama. Svjesni situacije u kojoj ne postoje nikakvi elektronskih festivali u Gorskom kotaru, gdje su pejzaži krajolici neopisivo lijepi i gdje netaknuta priroda zove na avanturu, daje čovjeku misliti. Od trenutka odluke ulaska u akciju organizacije do samog festivala djelilo nas je opasno kratkih 34 dana. Vrijeme pandemije ili ne, momentum ludo pozitivne energije između subjekata Croatian Way, Loud Silence, CB Tiffany Delnice, Kotar Teatar i Grandpa Dynamit bio pun pogodak, kaže nam Saša Kajfeš i dodaje da su mnogo resursa i energije uložili u poštivanje restrikcijskih mjera u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu. Radimo striktno prema zakonu i svim propisima, jer sigurnost drugih te razvoj nove društvene i turističke vrijednosti za nas ima ozbiljnu konotaciju.

Netaknuta priroda, stoljetna šuma, voda, horizont usmjeren ka NP Risnjak uz vrhunsko ozvučenje i glazbu zasigurno će pružiti jedinstven ugođaj o kojem će se pričati, ali najavljuje se i bogat popratni sadržaj.

- Ne stajemo s time već radimo dnevni program koji uključuje tečaj yoge i meditacije, kanuing po jezeru i trku s čamcima te ostale zabavne igre s nagradnim fondom. Pripremljeni su i splavovi za kupače. U dnevnom programu uključen je i sat glupih viceva čija je svrha ispričati vic i nasmijati što manji broj ljudi. Pobjednik glupih viceva ima 0 osmjeha i prvu nagradu - guess what?

Organizatori su se pobrinuli i za prijevoz. U suradnji s HŽ-om organizira se party vlak iz Rijeke za Lokve koji polazi u petak 21. kolovoza u 15.23 i stiže u Lokve u 16.30 gdje svu ekipu koja dolazi na festival čeka organizirani prijevoz na mjesto događanja. Sve isto vrijedi za povratak koji je previđen u nedjelju u 11.42 s lokvarskog kolodvora. Za dobar glazbeni ugođaj pobrinut će se 12 DJ-eva iz regije, njihova core house i tech- house glazba, a za njihov angažman zaslužna je udruga Loud Silence. Želja je, kažu nam u organizaciji, napraviti vrhunski party s domaćim dečkima koji uistinu znaju što rade.Ipak, usprkos dobrim namjerama i pripremama organizacije, uslijed epidemiološke situacije svjedočimo zatvaranju ili otkazivanju mnogih festivala. Prijeti li i ovome takva mogućnost? Teško je predvidjeti.  Organizatori Wake the Lake su optimistični i kažu nam da je mala vjerojatnost da će se zabraniti okupljanja na otvorenom do kraja mjeseca. A druge su im okolnosti i preporuke prihvatljive.

Posjetitelje kane smjestiti u tri kamp zone. DJ kamp, VIP zona za 50-tak osoba i predivan kamp, kako kažu, za sve ostale posjetitelje koji je udaljen desetak minuta hoda po cesti iznad jezera i pogledom na prekrasnu prirodu  Risnjaka i Gorskog Kotara.

No, ako vas privlače festivali elektronske glazbe, a ove smo godine zaista oskudijevali uslijed epidemije, valja požuriti. Privatni je smještaj gotovo već popunjen, broj posjetitelja ograničen je uslijed epidemioloških preporuka. Ulaznice se još mogu nabaviti preko interneta.

Što se daljnje sudbine festivala tiče još se ne zna hoće li ga pretvoriti u stalni događaj ili je ovo jednokratna zabava. O tome će se razgovarati kad prođe ovaj Wake the Lake kojega se planira već dulje od mjesec dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!