08:10 / 02.10.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Festival Ja BiH - pet dana Sarajeva u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

U sklopu otvorenja na programu je "Sarajevski piknik prijateljstva" koji će uveličati gosti iz Sarajeva glazbenica Ismeta Dervoz, fotograf Milomir Kovačević Strašni i glumac Elmir Jukić.
Večeras će u Muzeju Mimara svečano biti otvoren Festival pod nazivom „Ja BiH...5 dana Sarajeva u Zagrebu 2018."  U sklopu otvorenja na programu je "Sarajevski piknik prijateljstva" koji će uveličati gosti iz Sarajeva glazbenica Ismeta Dervoz, fotograf Milomir Kovačević Strašni i glumac Elmir Jukić. Istu večer, proslavu će obogatiti i koncert „Bosanski Lonac" u izvedbi Mirze Redžepagića i Kenana Mačkovića.

Više o festivalu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ispričali su Ismet Efendić, predsjednik Udruge Ja BiH, glazbenica Ismeta Dervoz i Ivica Propadalo, umjetnički direktor Festivala.Organizatori Ja BiH Festivala sedmu godinu za redom priredili su bogati filmski program, koncerte, ali i glazbene radionice koji će se održati na raznim lokacijama u centru Zagreba.

Ovaj Festival je rezultat višegodišnjeg rada Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH iz Zagreba i težnje za uspostavljanjem intenzivnog kulturnog dijaloga između Zagreba i Sarajeva, ali i promicanjem kulturne baštine i stvaralaštva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon svečanog otvorenja i koncerta, drugi i treći dan Festivala rezervirani su za prikazivanje filmskih djela. 3. listopada u 20 sati bit će prikazan igrani film „Žaba" redatelja i gosta Elmira Jukića u kinu Kinoteka. 4. Listopada, također u Kinoteci, na programu su  dokumentarni film Sabrine Begović Čorić i Nejre Latić Hulusić "Undercovered - Ispod marame", a potom „Nazif Gljiva" Arijane Saračević Helač.

U petak, 4. listopada u 20 sati imat ćete priliku pogledati dvije epizode TV serijala „Hoću kući 2" Ademira Kenovića koja je osvojila brojna srca gledatelja Al Jazeera Balkans TV. Večernji sati rezervirani su za svjetski zvuk s mostarskim potpisom, bend „Tale Quale" koji će održati svoj koncert i na scenu donijeti jedinstvenu glazbenu kombinaciju.

Posljednji dan Festivala, 6. listopada u 11 sati u Ininoj kući udruga spajaLICA bit će održana glazbena radionica „Muzički centar Pavarotti Mostar" Atille i Azre Aksoj, učenika glazbeno-umjetničke škole iz Zagreba.

U večernjim satima, ponovno u kinu Kinoteka bit će prikazan igrani film „Kuduz", redatelja Ademira Kenovića. Za kraj u Napretkovom Kulturnom Centru, bit će predstavljen novi projekt "KRADENI LJUDI".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!