Festival slame u znaku vizionara Nikole Tesle

20.08.2022.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Festival slame

Festival slame

Foto: HTV / HRT

Na baranjskoj pustari Kozjak ovoga se tjedna održava 16. međunarodni Slama Land Art Festival, čiji će vrhunac biti ovoga vikenda. Ovaj jedinstveni spoj umjetnosti i prirode, kroz izradu skulptura od slame ove će godine proteći uz temu jednog od najvećih svjetskih znanstvenika i vizionara - Nikole Tesle.


Riječanka Ružica već vješto mota slamu oko žice za svoju skulpturu, iako joj je ovo prvi susret sa slamom kao materijalom za rad.   

- Slama je zanimljiv materijal. Sviđa mi se što je ekonomičan, što je lako nabavljiv, što sad to nije neki skupocjen materijal pa možeš puno griješiti i ponavljati, nema neke štete, govori Ružica Segavić, sudionica festivala iz Rijeke.

Ružica i još 10-ak umjetnika interpretiraju život i postignuća Nikole Tesle. 

- Zaista je čovjek bio univerzalan i toliko puno stvari je dao posvetivši svoj život razvoju i napretku čovječanstva da mi mu odajemo na jedan način odu tako što ćemo ovaj festival posvetiti zapravo njegovom geniju, kaže Nikola Faller, predsjednik Udruge "Slama".

Ključna figura festivala - Wardenclyfeov toranj ostat će čitav. Naime, zbog suše, prvi put neće biti spaljivanja skulpture.

- Bit će kroz jedan multimedijalni performans osvijetljen kao da gori ili da baca munje, ali neće biti fizički vatre, objašnjava Faller.

Toranj će se tako moći vidjeti i idućih godina na području općine Bilje, kojoj puno znači ova manifestacija. 

- Dolazi nam velik broj međunarodnih umjetnika, posjetitelja. Sam brand je toliko jak da je jedna od vrlo važnih manifestacija na području djelovanja Turističke zajednice Bilje-Kopački rit, kaže Tamara Drezner Kovačić, TZ Bilje.

Festival je za posjetitelje otvoren ovoga vikenda uz najbogatiji umjetnički program do sada i kreativne radionice za velike i male. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!