18:26 / 09.05.2018.

Autor: T.V./Hina

Festival stripa Crtani romani šou otvaraju četiri izložbe

Screenshot: Facebook

Screenshot: Facebook

Foto: - / -

Otvorenjem četiriju velikih izložbi u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, među kojima su i retrospektiva japansko-američkog autora Stana Sakaija i izložba 'Julio Radilović - Jules: Kroz minula desetljeća', danas se otvara festival stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Con.
Otvorenjem četiriju velikih izložbi u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, među kojima su i retrospektiva japansko-američkog autora Stana Sakaija i izložba 'Julio Radilović - Jules: Kroz minula desetljeća', danas se otvara festival stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Con.

U svom 21. izdanju taj će najveći regionalni festival stripa u 'džamiji' do 13. svibnja ugostiti zvučna imena devete umjetnosti, a uz tradicionalni sajam stripova, donosi susrete s autorima, predstavljanja strip albuma, kvizove.

Među istaknutijim gostima festivala je Stan Sakai, višestruki dobitnik "stripovskog Oscara", nagrade Eisner, tvorac legendarnog stripa o zecu samuraju "Usagi Yojimbo", čiji nastavci izlaze već trideset godina. Osim retrospektivne izložbe, koja mu se priređuje u povodu dolaska u Zagreb, predstavit će se i hrvatski prijevoda triju njegovih stripova u izdanju Udruge Crtani romani šou.

Kako je najavljeno, posjetitelji će se imati priliku upoznati i s novijm izdanjima, među ostalim, omnibus-albumom "Parlight Starlov", koji je nastajao u pomalo tajanstvenim okolnostima u rukama domaće crtačke "ekipe iz snova" u kojoj su Krešimir Biuk, Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić i Goran Parlov.

Izložbom "Kroz minula desetljeća" festival će obilježiti 90 godina života i 65 godina djelovanja Julija Radilovića Julesa, legende hrvatskog stripa i posljednjeg živućeg pripadnika tzv. zlatne generacije hrvatskih strip autora.
"Jules je stripovima odgajao i obrazovao generacije mladih i do najsitnijih detalja istraženim, pustolovnim i povijesnim crtanim romanima desetljećima raspirivao maštu i interes odraslih, a još se uvijek aktivno bavi crtanjem i ilustracijama", ističe se u najavi. Na dosad najvećoj retrospektivi originalnih radova tog majstora crteža, prvi put će se široj publici dati sveobuhvatni uvid u Julesov razvoj i rad.

U filmskom programu festivala, "Comics & kokice", u art kinu Grič, premijerno će se predstaviti dugometražni dokumentarac  "Jules" redateljice Tene Bošnjaković. Film donosi priču o životu tog majstora struke i jednog od najvećih kulturnih ambasadora Hrvatske - stripovi su mu objavljeni diljem svijeta, osvojio je niz strukovnih nagrada i priznanja, među kojima i nagrada za životno djelo i doprinose kulturi. 

Tijekom festivala u galeriji Bačva održava se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja i prodavati izdanja po sniženim, festivalskim cijenama.

Na natječaj u crtanju stripa 'Mladi lav' već je pristiglo mnoštvo dječjih radova na temu 'otok s blagom', a nagrade najboljima dodijelit će se na festivalskoj svečanosti. Nagrade će moći osvojiti i svi koji se vole kostimirati, šminkati, glumiti likove iz serija, filmova, stripova i knjiga, u sklopu cosplay natjecanja, također u nedjelju popodne. Njihovoj preobrazbi u omiljene super junake i ocrtavanje lica pomoći će "šminkeraj" Profokusa. Za djecu i mlade koji tek žele naučiti kako nacrtati strip organizirana je škola crtanja stripa, te cjelodnevna subotnja igraonica. Ljubitelji strip trivije i kviškog znanja očekuje strip-kviz, a program "Comics & kokice" prikazuje, među ostalim, tri nagrađivana francuska dugometražna animirana filma napravljena po stripovima, te jedan domaći kratki film. Ulaz je na sve programe festivala je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!