Festival svjetla Zagreb od 16. do 22. ožujka s porukom zajedništva i mira

09.03.2022.

12:59

Autor: M.M./HRT/Hina

 Fest des Lichts

Fest des Lichts

Foto: Arhiva/Jurica Galoic / Pixsell

Festival svjetla Zagreb održat će se od 16. do 22. ožujka s 32 svjetlosne atrakcije na 31 lokaciji u središtu grada s porukom nade, zajedništva i mira, najavljeno je na konferenciji za novinare Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

To je četvrti takav festival u Zagrebu, koji je Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula 2017. kao uvod u proljetne turističke aktivnosti i nadolazeću sezonu, a zbog pandemije se nije održao 2020. i 2021. godine.

Festival je kombinacija dizajna, arhitekture, umjetnosti, zabave i spektakla, čiji je cilj kroz lijepe prizore svjetlosnih instalacija pobuditi pozitivne emocije, a što može biti i razlog posjete Zagrebu, istaknula je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Dodala je kako važnu ulogu u svemu, osim partnera i umjetnika, imaju i institucije, poput kazališta, zvjezdarnice, galerija, muzeja, HAZU-a i drugih, koje su prepoznale taj festival i kao kreativnu i kulturnu platformu.

- Dođite u Zagreb i 'nahranite' se svjetlom, ljepotom i pozitivnim emocijama, pozvala je Bienenfeld, dodajući da će prvi put na festivalu biti i dva međunarodna gostovanja.

Jedno od njih je i svjetske konceptualne umjetnica iz Sarajeva i SAD-a Edine Selesković, koja je sudjelovala i u pripremi festivala i naglasila kako vjeruje da umjetnost doista vraća vjeru u život, ljude i bolju budućnost. To prikazuje i njezina instalacija tzv. (Pulsirajuće) Srce Europe, koja će biti na festivalu na Europskom trgu u sklopu svjetske turneje, koja će trajati pet godina.

Osim te lokacije, svjetlosne instalacije uz korištenje modernih tehnologija bit će i na Gornjem i Donjem gradu (najviše od ukupnog broja), oko HNK, Muzeja za umjetnost i obrt i Mimare, na Preradovićevom trgu, u Tkalčićevoj ulici, na Trgu Mažuranića i drugima.

Birgit Zander, umjetnica iz Berlina i predstavnica Berlinskog festivala svjetla sudjelovala je u pripremi, a na predstavljanju je naglasila ljepotu Zagreba koju će dodatno uljepšati i svjetlosni efekti, čime Zagreb ulazi u krug mnogih europskih glavnih gradova s takvim festivalom.

- Hvala vam što promovirate lijepe stvari, posebice u ovim vremenima kada je Zagreb, osim pandemije, zadesio i potres, i tako nešto je sad jako potrebno, kazao je organizatorima dogradonačelnik Grada Zagreba Luka Korleat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!