10:01 / 30.03.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/Hina

Festival u Oberhausenu ipak u cijelosti online

"Split" Renate Poljak

"Split" Renate Poljak

Foto: Renata Poljak / HRT

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu, na kojem će svjetsku premijeru imati i dva hrvatska filma i koji se trebao održati u hibridnom obliku, ipak će se održati isključivo online, od 1. do 10. svibnja. 

Taj je festival bio prvi koji se prošle godine u Njemačkoj održao u online okruženju, što se zbog pandemije ponavlja i ove godine.


- Naslovi iz svih osam natjecateljskih sekcija prikazati putem online festivalske platforme, a u sklopu festivala publika će sveukupno moći pogledati više od 400 kratkometražnih uradaka, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.


Na 67. izdanju festivala premijerno će biti prikazani kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni uradak redateljice Renate Poljak, "Split", u Međunarodnoj konkurenciji, a novouvedena Međunarodna online konkurencija, koja nudi 40 filmova iz 30 zemalja na festivalskoj službenoj stranici, od 1. do 4. svibnja, donosi film "Dragi Aki" autorice Nine Kurtele.

Poljak već treću godinu zaredom ima film u konkurenciji prestižnog Oberhausena, nakon filmova "Porvenir" i "Još jedan odlazak".


Njezin će se film prikazati u programu s 45 naslova iz više od 40 zemalja, a svi će filmovi gledateljima biti predstavljeni od 5. do 10. svibnja.


Filmovi u konkurenciji 'bore' se za Veliku nagradu grada Oberhausena, a pobjednik automatski ispunjava uvjete za nominaciju za Oscar u kategoriji kratkometražnog filma.


Film "Dragi Aki" Nine Kurtele svojevrsna je vizualna meditacija o stvaranju fiktivnih pejzaža u realnom svijetu, strukturiranoj kao serija fiktivnih pisama upućenih slavnom finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju.


Kako napominju iz HAVC-a, Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhasenu je od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!