Festival zmajevih čamaca na jezeru Jarun

04.06.2022.

11:50

Autor: HRT/IMS

Festival zmajevih čamaca

Festival zmajevih čamaca

Foto: HTV / HRT

Dašak kineske kulture stigao je u Zagreb. Sedmi put na Jarunskom jezeru održan je Festival zmajevih čamaca. Središnji dio je veslačka utrka u kojoj je sudjelovalo 240 natjecatelja u 13 timova. 


Organizirane su i različite radionice, a posjetitelji su mogli saznati i kako njihovo ime glasi na kineskom. Festival je vezan za kinesku tradiciju staru više od 2 tisućljeća i pjesnika Qu Yuana koji se utopio u rijeci.

- Jedan je od poznatijih festivala u Kini. Zapravo ono što je bitno je, dosta je životopisan, jer ti zmajevi čamci su prekrasni, veliki, koristit ću terminologiju našu, veliki kanui koji mogu primiti 20 ljudi, sa zmajevom glavom na početku, zmajevim repom na kraju, pojasnio je Krešimir Jurak, voditelj Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu.

- Ne znam baš koliko je kompetetivnog karaktera, više onako zezancija jer je tu jako puno amatera generalno. Svi smo u biti amateri tako da je to više, uzmi, veslaj, prođi i to je to, rekla je Maja Kamenar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!