12:28 / 21.07.2021.

Autor: Hina/V.M.

Festivali gostuju na Ljetnoj pozornici Tuškanac

 "Influencerica"

"Influencerica"

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac / promo

Ljetna pozornica Tuškanac i u srpnju donosi izbor filmova s domaćih festivala, počevši od "Influencerice" sa Zagreb Film Festivala koji se prikazuje večeras, u srijedu u 21.30 sati. Ta drama Magnusa Von Horna, prikazana u službenoj selekciji Cannesa prošle godine, prati tri dana u životu jedne fitness-influencerice, nudeći i pogled 'iza kulisa'

Slijede "Fotografija" redatelja Ritesha Batre, koji u ovom šarmantnom filmu inspiraciju crpi iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija, srpski film Srdana Golubovića "Otac" s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi te još jedna festivalska uspješnica njemačkog redatelja Christiana Petzolda, "Undine", suvremena reinterpretacija "Male sirene".

"Otac"

"Otac"

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac / promo

Za vrijeme dvodnevnog gostovanja 55. Međunarodne smotre folklora 27. i 28. srpnja prikazat će se filmovi na temu etnografije, u programu Etnoteka, nastaolom u suradnji s Festivalom Đakovački rezovi. Njime se spaja različite sadržaje od filma i kazališta do glazbe, edukacije i zabave za publiku svih uzrasta.


Rezovi kroz različite kulturno umjetničke forme progovaraju o aktualnim temama, a pokretna slika na velikom platnu možda je najslikovitiji način pobližeg upoznavanja s problemima današnjice, stoji u priopćenju.


Kraj srpnja rezerviran je za izbor iz ovogodišnjeg programa Motovun film festivala koji donosi dva dugometražna filma i dva kratka domaća filma. U četvrtak, 29. srpnja na programu je drama Nira Bergmana  "Evo nas", redatelja poznatijeg i kao kreatora popularne serije "Na terapiji".


Film je osvojio nagradu Izraelske filmske akademije za najbolju režiju, a izabran je i u službenu selekciju Cannesa 2020, a projekciju će otvoriti kratkometražni film "Mekana" bića redateljice Ivane Škrabalo.

"Evo nas"

"Evo nas"

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac / promo

U petak, 30. srpnja, održat će se zagrebačka premijera hvaljene drame "Otac", nagrađene s dva Oscara - Anthony Hopkins za glavnu ulogu te Florian Zeller i Christopher Hampton za scenarij. 


Kako se dodaje, "Otac" je impresivan dugometražni prvijenac francuskog romanopisca, dramatičara i redatelja Floriana Zellera, snimljen prema Zellerovoj kazališnoj drami koju mnogi uspoređuju s Kraljem Learom

Anthony Hopkins

Anthony Hopkins

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac / promo

Uoči te projekcije, publika će moći vidjeti još jedan domaći film nastao ove godine, kratkometražni "Skretanje" Jasne Nanut, Čejen Černić Čanak i Judite Gamulin, u kojem svaka od njih režira svoj ženski lik.

"Skretanje"

"Skretanje"

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac / promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!