Film i psihijatrija: Koja je Jockerova dijagnoza?

17.02.2020.

21:42

Autor: Maroje Vučičević/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Ns posljednjem izdanju filmske tribine "Film i psihijatrija", koja je osmišljena kao dodatna edukacija specijalizanata psihijatrije, analiziran je filmski antijunak Joker. Doznajte dijagnozu.
Zanimljivo prožimanje medicine i umjetnosti već cijelo desetljeće donosi filmska tribina "Film i psihijatrija",  osmišljena kao dodatna edukacija specijalizanata psihijatrije. Na posljednjoj, održanoj u Kinoteci, analiziran je filmski antijunak Joker.

Višeslojni negativac Joker oduvijek ima neku mračnu privlačnost. Prije 11 godina donio je Oscara pokojnome Heathu Ledgeru, koji ga je tada tumačio, a sada izvrsnom Joaquinu Phonenixu, koji ga je odveo korak dalje.

Koja je Jockerova psihijatrijska dijagnoza?

- Osoba koja bazično pati od narcističkog poremećaja osobnosti, međutim koji tijekom filma potpuno tone u ludilo i u psihozu zbog događaja koji su bili jači od njega i nije se mogao nositi, ali i zbog toga što je prestao uzimati lijekove, smatra predsjednik Hrvatskog psihoanalitičkog društva Stanislav Matačić, dr. med.

Ova je tribina već odavno prerasla zadane okvire te postala intrigantan kulturni i društveni događaj. Baš kao i film "Joker", koji govori o aktualnim temama - otuđenju i gubitku empatije među ljudima.

- Film svojom kombinacijom, montažom i subliminarnim porukama, kako se to popularno kaže, utječe baš na to nesvjesno u nama, odnosno od scenarija, režija i glazbe stvara nešto što je skup svega toga, ali i nešto  više, rekao je filmski kritičar Dražen Ilinčić.

Osim o psihopatologiji glavnog lika, bilo je riječi o relevantnosti filma kao dijagnoze suvremene narcističke kulture.

- Među najgledanije filmove općenito spadaju filmovi koji imaju neku psihijatrijsku konotaciju, koji se dotiču nekakvih psihijatrijskih tema ili psihijatara, psihičkih bolesnika ili nekakvih situacija ili stanja u psihijatriji, izjavila je psihijatrica iz Klinike za psihijatriju Vrapče Antonia Puljić, dr. med.

Tribina je dala još jedan pogled na taj zanimljiv film, ali i ponudila neke nove spoznaje primjenjive u svakodnevnom životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!